Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la interzicerea fumatului in spatiile publice inchise. Cand intra in vigoare

Ultimul update: Luni 01 Februarie 2016 07:00
Data publicarii: Vineri 29 Ianuarie 2016 11:05
Categorie: Actualitate

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea referitoare la interzicerea fumatului in spatiile publice inchise.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 29 ianuarie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun", transmite Administratia Prezidentiala.

Actul normativ a fost contestat la Curtea Constitutionala a Romaniei, insa judecatorii au stabilit ca prevederile modificate respecta Legea fundamentala.

Proiectul de lege prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului.

Actul normativ a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputatilor, for decizional în acest caz.

Legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise, atacata la Curtea Constitutionala de un grup de 33 de senatori

Legea va intra in vigoare dupa 45 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial. De regula in ziua promulgarii se intampla si aparitia in Monitorul Oficial. Asa ca daca vineri se va publica, atunci legea ar urma sa intre in vigoare la jumatatea luni martie - pe 14-15 martie mai exact. Din acel moment va fi interzis fumatul nu doar in institutii, ci si la locul de munca, in curtea scolilor, a spitalelor, in locurile de joaca pentru copii, la piscina, in autobuz, la patinoar sau in taxiuri. In restaurante, cafenele sau in cluburi, tigarile, chiar si cele electronice, sunt interzise, iar cine vrea totusi sa fumeze trebuie sa iasa afara.

Chiar daca legea le da voie fumatorilor sa isi aprinda tigara doar pe strada sau in propria casa, unii avocati spun ca motivarea pe care o vor publica magistratii Curtii Constitutionale, precum si normele de aplicare pot lasa loc unor interpretari mai putin restrictive.

Legea antifumat este constitutionala si merge la promulgare. Cate zile au mai ramas pana cand poate intra efectiv in vigoare

Legea antifumat este constitutionala si merge la promulgare. Cate zile au mai ramas pana cand poate intra efectiv in vigoare

accident timis

Accident grav în Timiș. Zece persoane au fost transportate la spital

Protest la Iași. Manifestanții i-au cerut demisia lui Tudorel Toader

Obiceiul românilor de a arunca resturi pe geam a umplut de gunoi cea mai aglomerată șosea

Andrei Gheorghe a fost incinerat. Prietenii și apropiații și-au luat rămas bun

Băsescu, în Republica Moldova, la semnarea Declaraţiei simbolice de Unire

Ora Pământului 2018. Iluminat întrerupt la Cotroceni și la Guvern

avion etidad airways

Un avion Boeing 777 a aterizat de urgență, pe Aeroportul Otopeni

Fetiță de 12 ani din Buzău, lovită de o mașină în timp ce trecea strada

Traficanţii comorilor dacice de la Sarmizegetusa scapă de pedepse. Pagubă de 1,4 milioane euro

Captură impresionantă de heroină la frontieră. Unde o ascunseră 2 bulgari

Un camion care transporta 23 de tone de bere a derapat, la Târgu Neamț

Infotrafic. Starea drumurilor: acces restricționat pe 2 drumuri naționale. Lista zborurilor și trenurilor anulate