Efectul legii anti-fumat asupra localurilor. Cum s-ar putea bucura patronii de si mai multi clienti decat pana acum
Patronii de localuri trebuie sa gaseasca solutii pentru ca fumatorii sa-si poata aprinde tigarile fara sa-i deranjeze pe ceilalti. Legea anti-fumat a fost promulgata vineri si nu mai este cale de intors.
Peste o luna si jumatate, fumatul va fi interzis in absolut toate locurile publice din Romania. Potrivit noii legi, nu se va mai putea fuma nici in statiile de transport in comun, pentru ca legea noua prevede ca un spatiu public inchis este format de doi pereti, minimum, si un acoperis, indiferent de natura lor, fie ca sunt constructii temporare sau permanente.
Iulia Blaja, avocat: "Perete poate sa insemne fie o constructie din zidarie, piatra, lemn, care delimiteaza camerele unei cladiri sau camerele de exterior, dar perete poate sa fie parte a unui sistem flexibil, se impune ca normele de aplicare sa clarifice acest aspect."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Normele de aplicare a legii trebuie sa clarifice si daca o aparatoare de vant formata din doi pereti, la o terasa acoperita, este considerata tot loc public inchis si nu se fumeaza. Ce spun patronii despre eventuale pierderi din incasari?
Radu Panaitescu, manager local: "Nu avem ce face, vara o sa fumeze pe terasa, pentru ca incepand cu 15 martie se deschid terasele, iar iarna o sa fie ca in toate tarile unde s-a inchis fumatul, sa iasa la usa. Sper sa nu afecteze consumul, pentru ca lumea nu are variante sa mearga in alta parte."
Administrator local: "Sunt multi clienti care nu fumeaza si au consumatii mult mai mari decat fumatorii. Poti sa mananci la pranz cu copilul, sunt foarte multi oameni in varsta care nu fumeaza... Sunt fumator, dar sunt de acord cu legea in restaurante, dar in cluburi mi se pare pe dos."
Potrivit celui mai recent Eurobarometru, 28% dintre romani fumau in primavara anului trecut. Un nou studiu facut de IRES arata insa ca 79% sustin legea anti-fumat.
La intrebarea cat de des iesiti in localuri, peste 2.000 de romani au raspuns pentru Institutul Roman de Evaluare si Strategie. Un sfert, 24%, ies o data sau de mai multe ori pe saptamana, de cateva ori pe luna 20%. De cateva ori pe an, o data pe an si chiar mai rar de atat plus acestia - 21% care nu ies niciodata.
Aici sunt cele mai importante categorii, pentru ca pe ei patronii localurilor ii vad de-acum incolo viitorii clienti si asta pentru ca raspunsul la intrebarea "Legea anti-fumat va va influenta in vreun fel obiceiurile de iesit in oras?" au raspuns vreo 69% cu un NU dezarmant, aici nu e nicio schimbare.
Dar cei care au zis ca DA, voi iesi in oras sau voi iesi mai des ca pana acum, sunt 16%. Mult mai multi decat cei 1% - fumatorii inraiti care de suparare au raspuns ca nu mai calca in localuri. E important de spus ca 3 sferturi - 75% dintre participanti la studiu nu fumeaza, 18% recunosc ca au acest viciu, dar nu au fost inclusi in cercetare tinerii sub 18 ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, lege, tigari, sanatate, fumat, Minister, patroni, localuri,
Dată publicare:
29-01-2016 19:22