Petiţie pentru referendum pe justiție. Ce întrebări îi sunt propuse lui Iohannis

Iohannis la dezbatere

Mai multe organizaţii civice solicită din nou preşedintelui Klaus Iohannis referendum pe tema Justiţiei şi consultări ample cu privire la întrebările care ar putea fi adresate.

Petiţia lansată pentru susţinerea referendumului a fost semnată de peste 7.500 de persoane.

Mai multe organizaţii civice, active în protestele de stradă care au urmat emiterii OUG 13 şi propunerilor de modificare a legilor Justiţiei şi a codurilor penale, solicită, miercuri, din nou, preşedintelui Klaus Iohannis să emită un decret de organizare a unui referendum naţional privind continuarea luptei împotriva corupţiei şi a asigurării integrităţii funcţiei publice în data de 26 mai 2019, informează News.ro.

De asemenea, se solicită organizarea de consultări cu organizaţii ale societăţii civile şi asociaţii profesionale ale procurorilor şi judecătorilor pentru a asculta opinii privind formularea uneia sau mai multor întrebări care să apară pe buletinul de vot la referendum.

Semnatarii demersului îşi motivează solicitările, vorbind despre ”continuarea subordonării politice a instituţiilor sistemului judiciar de către Guvern şi Parlament” şi de ”înfiinţarea de structuri judiciare, subordonate politic, prin care se încearcă intimidarea şi eliminarea din profesie a magistraţilor incomozi puterii politice, în contradicţie cu cerinţele exprimate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia sau Grupul Statelor împotriva Corupţiei al Consiliului Europei”.

Citește și
Dacian Ciolos, Dan Barna
Barna: Alianţa USR PLUS are încrederea că preşedintele va demara referendumul pe justiție
Apropiați ai lui Donald Trump sunt de acord ca „Ucraina să ajungă sub controlul Kremlinului”, dacă Putin îndeplinește o condiție

În plus, organizaţiile civice fac referire la ”modificările aduse în ultimii 2 ani legilor justiţiei şi codurilor penale, prin care este slăbită capacitatea de luptă împotriva corupţiei la nivel înalt (şi nu numai) a instituţiilor independente ale statului” şi la riscul activării articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, care poate duce la suspendarea anumitor drepturi ale României ca stat-membru UE.

Semnatarii documentului au transmis şefului statului câteva sugestii privind formularea uneia sau mai multor întrebări la care românii să răspundă în cadrul referendumului solicitat.

”Sunteţi de acord cu înăsprirea legislaţiei penale pentru infracţiunile de corupţie şi de serviciu?”, ”Sunteţi de acord ca cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale şi centrale până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării?” şi ”Sunteţi de acord ca legile justiţiei şi politica penală a României să fie făcute exclusiv în Parlament, după consultarea şi în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, GRECO şi Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare şi verificare?” – sunt întrebările sugerate de organizaţiile civice.

Acestea reamintesc că a fost lansată o petiţie pentru susţinerea referendumului, iar până miercuri la prânz aceasta a fost semnată de peste 7.500 de persoane.

Documentul prin care se solicită organizarea unui referendum este semnat de #activAG Piteşti, Actiunea Civica, Aradul Civic, Brasovul Civic, Corupţia ucide, Evoluţie În Instituţie, Geeks For Democracy, Iniţiativa România, Initiativa Timisoara, Oradea Civica, 2017, ProCivic Baia Mare, Reactiv Brasov, Reset, #REZISTENŢA, #rezist Constanţa, #Rezist Ingolstadt, Şi eu sunt din România, Rezist Milano, Stafeta Steagului Uniunii Europene, Umbrela Anticorupţie Cluj, Valea Jiului Society, VeDem Just - Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie şi Vă vedem din Sibiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este „aproape hotărât” să convoace referendum în ziua alegerilor europarlamentare, 26 mai, spunând că este „aproape hotărât”, pentru că este nevoie de o analiză profundă, care la Cotroceni a început.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Klaus Iohannis:
Klaus Iohannis: "Sunt aproape hotărât să convoc referendum pe justiţie pe 26 mai"

Şeful statului a participat marţi seară la dezbaterea „Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă”, unde a vorbit despre referendumul pe justiţie şi a criticat dur Guvernul şi partidul de guvernământ.

Barna: Alianţa USR PLUS are încrederea că preşedintele va demara referendumul pe justiție
Barna: Alianţa USR PLUS are încrederea că preşedintele va demara referendumul pe justiție

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat miercuri că, în prezent, se deschide calea organizării unei consultări populare pe Justiţie, la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Explicațiile fostului șef CURS. De ce trebuie ignorate exit-poll-urile ”pe surse” din ziua votului. Apar cu un motiv clar
Explicațiile fostului șef CURS. De ce trebuie ignorate exit-poll-urile ”pe surse” din ziua votului. Apar cu un motiv clar

Exit-poll-urile care apar ”pe surse” în ziua alegerilor trebuie ignorate, pentru că nu vor prezenta niciodată realitatea, arată sociologul Cătălin Stoica, fost director al CURS, care a realizat nenumărate astfel de sondări.

 

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 8,2 milioane de români până la 18:00
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 8,2 milioane de români până la 18:00

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.