Petiţie pentru referendum pe justiție. Ce întrebări îi sunt propuse lui Iohannis

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 20 Martie 2019 13:24
Data publicarii: Miercuri 20 Martie 2019 13:18
Categorie: Stiri actuale
Iohannis la dezbatere

Mai multe organizaţii civice solicită din nou preşedintelui Klaus Iohannis referendum pe tema Justiţiei şi consultări ample cu privire la întrebările care ar putea fi adresate.

Petiţia lansată pentru susţinerea referendumului a fost semnată de peste 7.500 de persoane.

Mai multe organizaţii civice, active în protestele de stradă care au urmat emiterii OUG 13 şi propunerilor de modificare a legilor Justiţiei şi a codurilor penale, solicită, miercuri, din nou, preşedintelui Klaus Iohannis să emită un decret de organizare a unui referendum naţional privind continuarea luptei împotriva corupţiei şi a asigurării integrităţii funcţiei publice în data de 26 mai 2019, informează News.ro.

De asemenea, se solicită organizarea de consultări cu organizaţii ale societăţii civile şi asociaţii profesionale ale procurorilor şi judecătorilor pentru a asculta opinii privind formularea uneia sau mai multor întrebări care să apară pe buletinul de vot la referendum.

Semnatarii demersului îşi motivează solicitările, vorbind despre ”continuarea subordonării politice a instituţiilor sistemului judiciar de către Guvern şi Parlament” şi de ”înfiinţarea de structuri judiciare, subordonate politic, prin care se încearcă intimidarea şi eliminarea din profesie a magistraţilor incomozi puterii politice, în contradicţie cu cerinţele exprimate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia sau Grupul Statelor împotriva Corupţiei al Consiliului Europei”.

În plus, organizaţiile civice fac referire la ”modificările aduse în ultimii 2 ani legilor justiţiei şi codurilor penale, prin care este slăbită capacitatea de luptă împotriva corupţiei la nivel înalt (şi nu numai) a instituţiilor independente ale statului” şi la riscul activării articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, care poate duce la suspendarea anumitor drepturi ale României ca stat-membru UE.

Semnatarii documentului au transmis şefului statului câteva sugestii privind formularea uneia sau mai multor întrebări la care românii să răspundă în cadrul referendumului solicitat.

”Sunteţi de acord cu înăsprirea legislaţiei penale pentru infracţiunile de corupţie şi de serviciu?”, ”Sunteţi de acord ca cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale şi centrale până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării?” şi ”Sunteţi de acord ca legile justiţiei şi politica penală a României să fie făcute exclusiv în Parlament, după consultarea şi în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, GRECO şi Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare şi verificare?” – sunt întrebările sugerate de organizaţiile civice.

Acestea reamintesc că a fost lansată o petiţie pentru susţinerea referendumului, iar până miercuri la prânz aceasta a fost semnată de peste 7.500 de persoane.

Documentul prin care se solicită organizarea unui referendum este semnat de #activAG Piteşti, Actiunea Civica, Aradul Civic, Brasovul Civic, Corupţia ucide, Evoluţie În Instituţie, Geeks For Democracy, Iniţiativa România, Initiativa Timisoara, Oradea Civica, 2017, ProCivic Baia Mare, Reactiv Brasov, Reset, #REZISTENŢA, #rezist Constanţa, #Rezist Ingolstadt, Şi eu sunt din România, Rezist Milano, Stafeta Steagului Uniunii Europene, Umbrela Anticorupţie Cluj, Valea Jiului Society, VeDem Just - Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie şi Vă vedem din Sibiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este „aproape hotărât” să convoace referendum în ziua alegerilor europarlamentare, 26 mai, spunând că este „aproape hotărât”, pentru că este nevoie de o analiză profundă, care la Cotroceni a început.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Iohannis la dezbatere Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Klaus Iohannis:
Klaus Iohannis: "Sunt aproape hotărât să convoc referendum pe justiţie pe 26 mai"
Barna: Alianţa USR PLUS are încrederea că preşedintele va demara referendumul pe justiție
Barna: Alianţa USR PLUS are încrederea că preşedintele va demara referendumul pe justiție
VIDEO PROTVPLUS.RO
radar
Condițiile în care pot fi folosite radarele pistol. Legea a fost aprobată de Senat
Show de 100.000 € la deschiderea unui parc acvatic într-unul dintre cele mai sărace județe din țară
Un bărbat din Suceava care a dat o spargere la un bar a sunat la 112 să ceară ajutor
Opt persoane au fost rănite după ce un tren a lovit un TIR, în Bistriţa-Năsăud. FOTO
Ce i-a făcut o tânără de 22 de ani unui bărbat cu care a întreținut relații sexuale, în Hunedoara
Microbuz cu 9 pasageri, răsturnat după explozia unui cauciuc. Mesajul de pe parbriz. FOTO
liviu dragnea
Decizia ICCJ după ce DNA a cerut termene mai scurte în procesul lui Dragnea
Momente de groază pentru o femeie de 81 de ani. Casa a fost cuprinsă de flăcări
Șofer oprit cu focuri de armă în Dâmboviţa. Descoperirea făcută apoi de poliție
O îngrijitoare româncă din Italia s-a aruncat în fața trenului. A rămas fără picioare
Pod prăbușit la Stoina, în Gorj, sunt victime. A fost activat planul roșu de intervenție
10.000 de lei pe zi pentru greviștii de la Electrolux. De unde provin banii