Peşti marcaţi cu cipuri, găsiţi într-un restaurant din Deltă. "Veneau de pe Lună"

Ultima actualizare: 24-10-2019 19:44

Sturionii din Dunăre riscă să dispară definitiv în următorii ani, dacă nu se iau măsuri care să oprească braconajul la această specie.

Deși este prohibiție și pot fi cercetați penal, unii pescari tot îi prind. Au fost pescuiți chiar și sturionii introduși pentru repopularea fluviului - carnea lor a găsită în restaurantele din țară și din Ucraina.

Două sute de mii de sturioni din speciile morun, nisetru și păstrugă au fost introduși în Dunăre, acum șase ani, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, că să repopuleze fluviul.

Fiecare peste a fost marcat cu un cip microscopic, că să poată fi urmărit.

Deși, în România, pescuitul la sturion este interzis până în 2020, unii pescari nu respectă perioada de prohibiție. În restaurante au fost găsite mai multe exemplare eliberate în Dunăre pentru repopulare.

Dr. Ing. Tudor Ionescu, Universitatea Dunărea de Jos: „Poliția Deltei ne-a solicitat că au găsit într-un restaurant zece exemplare de sturioni. Toți erau marcați cu CVT. La o simplă detecție, orice scuză că erau importați sau că veneau de pe Luna acești sturioni a picat în secundă doi.”

Sturioni marcați cu cipuri au fost gășiți și în restaurantele din țările vecine.

Prof. Dr. Gabriela Bahrim, prorector Universitatea Dunărea de Jos: „Un sturion monitorizat de universitatea noastră a fost găsit într-un restaurant din Ucraina. Sunt marcați în pectorală stânga cu un microcip. Acesta ne permite să îi urmărim.”

Din cauza braconajului, populația de sturioni din Dunăre riscă să dispară. Nisetrul este primul amenințat de extincție.

Dr. Ing. Tudor Ionescu, Universitatea Dunărea de Jos: „O situație dramatică, în sensul că noi, cel puțin de patru ani de zile nu am reușit să capturăm niciun pui sălbatic. Și efortul de pescuit a fost destul de consistent.”

În ultimul secol, pescuitul necontrolat a distrus populația de sturioni din Dunăre.

Dacă la 1900, din fluviu erau pescuite, în scop comercial, 400 de tone de sturioni pe an, în 2006, înainte de introducerea prohibiției, se captura o cantitate de zece ori mai mică.

Pentru că acest peste să nu dispară definiv din singurul ecosistem acvatic din lume - unde se ragasesc șase specii sălbatice de sturioni - specialiștii cer interzicerea pescuitului și după 2020, când expiră prohibiția.

Sturionii sunt pescuiți pentru carnea lor - considerată o delicatesă, că să nu mai vorbim despre caviar, care se vinde cu 3-4.000 de lei kilogramul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO