Peștele, la mare căutare de „Schimbarea la Fața”. Cât costă preferințele românilor
Este „Schimbarea la Fața”, una dintre marile sărbători ale creștinătății și zi de dezlegare la pește pentru cei care țin postul Sfintei Mării. În aceste condiții, raioanele de pește din supermarketuri au avut mușterii de la prima oră.
Și la pescării și cherhanale a fost aglomerație.
În București, goana după peşte proaspăt a început dimineața devreme.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Clientul unei supermarket: „Macrou. Probabil că o să îl fac la grătar, îl las să se dezghețe puțin și îl pun pe grătar pe folie de aluminiu.”
Reporter: „De obicei când e dezlegarea la pește gătiți pește? Păstrați tradiția aceasta?”
Clientul unei supermarket: „Da da, mereu. Și cu mămăliguță și mujdei.”
Clientul unei supermarket: „Biban de mare sau doradă. Eu în fiecare săptămână mănânc peşte la cuptor sau dacă e de-al nostru, românesc, prăjit, dar dorada sau bibanul merg la cuptor.”
Cei care nu au vrut să îşi afume casa ori nu se pricep au comandat pește. Din restaurante au plecat zeci de comenzi la diverse adrese.
Reporter: „Ce gătiți?”
Vasile Bungardean, bucătar: „Paella, caracatiță în sos de vin. Aici avem nişte creveți. Îi gătesc cu ulei de măsline chilli. Dorada, bibanul și somonul place tuturor, avem și sălbatic, caractatita, creveții și paella care întotdeauna vrea lumea să o guste.”
Un kilogram de biban de mare costă 82 de lei, dorada 130, iar tonul roșu 140 de lei.
Livia Ciocan, reprezentant al unei pescării: ''Își aleg peştele din vitrină ptentru a fi gătit de noi sau merg pe varianta crudă. Majoritatea îl preferă gătit.”
Cele mai populare sunt hamsiile, sardinele, tonul roșu sashimi, dorada regală, somonul de Norvegia, calcanul de Spania, somonul sălbatic din Alaska, bibanul de mare, caracatița, fructele de mare, calamarii, homarul și sepia.
Mult mai simplu le-a fost celor care sunt acum la mare.
Clientul unui restaurant de pe litoral: „Inițial, am comandat storceag, ciorbă specială de peşte, felul doi, biban de mare cu mămăliguță și usturoi.”
Clientul unui restaurant de pe litoral: „Momentan mâncam un borș de pește pescăresc.”
Reporter: „La felul doi tot pește?”
Clientul unui restaurant de pe litoral: „Da, pește, midii, mai mult pește marin, o să comandăm cred că biban de mare.”
Clientul unui restaurant de pe litoral: „Am comandat o ciorbă, storceag, foarte bun și foarte fierbinte. Și felul doi, bibanul cu mămăligă și usturoi. Eu mai ales, las orice pentru pește, nu carne, nu grătar, pește.”
În prezent, românii mănâncă pește din import, în proporție de 80%. Pescarii se plâng ca din cauza caniculei al nostru caută ape reci şi adânci şi nu se mai prinde în plase.