Seceta și căldura generează un fenomen grav în apele din România. Din lipsă de oxigen, peștele a început să moară
Seceta și căldura excesivă încurcă năvoadele pescarilor, de la Dunăre. Din cauza nivelului scăzut al fluviului, peștele încearcă să se retragă în zonele mai răcoroase și este tot mai greu de capturat.
Pescarii din Galați spun că prind jumătate din cât capturau acum cinci ani. Cei din Delta Dunării și mai puțin. Și mai grav este că, pe fondul caniculei, acolo unde canalele nu au fost curățate de multă vreme, peștele începe să moară din lipsă de oxigen.
Chiar în apropiere de Galați, un barbat, pescar de o viață, își întinde plasele zilnic în Dunăre. La plecare își face și câteva cruci mari.
Pescar: "Prindem mai puțin din cauză că-i apa scăzută tare. Peștele se duce la adânc, pe mijlocul Dunării, pe șenal, unde-i apa mai mare, la răcoare, acolo".
După câteva ore, ridicarea plaselor vine cu deja obișnuitele deziluzii. Dar nea Tony trebuie să se mulțumească și cu puțin.
Anton Postelnicu, pescar comercial: "O bucată de 50 de metri și niciun pește".
Lucrurile nu stau mai bine nici în Deltă. Pe la ora 09:00, în micuțul port pescăresc din Jurilovca, pescarii revin către cherhana. Pe fundul bărcilor, abia dacă vezi doi-trei pești prinși în plasele lăsate în lacul Razelm.
Valentin Fedot, proprietar pescărie: "Cam asta este captura pe ziua de astăzi. Acolo, câteva plătici, un biban... Cam atât a fost recolta pe ziua de azi. Este prost cu peștele și căldurile foarte mari... Aluviunile nu se mai scurg, se decantează tot mâlul din Dunăre în complex".
Lacul Razelm, la un pas de a fi izolat complet de Dunăre
Autoritățile locale sunt îngrijorate de faptul că, dacă nu se intervine în timp util, lacul Razelm va fi complet izolat de Dunăre.
Eugen Ion, primar Jurilovca: "În primul rând faptul că nu am reușit nici până la această dată să găsim soluția rapidă de decolmatare a canalelor și din păcate în astfel de situații extreme de secetă apare acest fenomen".
Pescarii din zonă se plâng de lipsa lucrărilor de decolmatare a canalelor care fac legătura cu lacul Razelm, dar și de nivelul din ce în ce mai scăzut al apei. Apa se încălzește foarte repede, iar peștii sunt nevoiți să se retragă în adâncuri.
Cătălin Balaban, presedinte asociație de pescuit: "Chiar zilele trecute am avut o discuție cu un pescar și îmi spunea că au văzut pești care săteau amorțiți pentru că oxigenul din apă nu mai este la acel nivel optim".
Potrivit estimărilor asociației de pescari din Jurilovca, în urmă cu cinci ani, un pescar autorizat raporta, în medie, patru tone de pește capturat în decursul unei luni. Acum, la începutul lunii august 2022 același pescar abia dacă mai prinde o jumătate de tonă.
Și peștele de Marea Neagră are de suferit din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă.
Adrian Balba, biolog marin: "În special puietul de chefal, dar si stavrid și mai este aterijna, acea hamsie".
Și veștiții guvizi mor în număr mare, în această perioadă, din cauza lipsei de oxigen din apă, mai spun biologii marini.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, marea neagra, delta dunarii, peste,
Dată publicare:
05-08-2022 18:09