Peștele, gătit în cele mai ciudate moduri, pe litoralul românesc: Pe pizza sau chiar desert
Regal culinar, la malul mării! Zeci de bucătari, unii inclusiv cu stele Michelin, dar și pasionați de pescuit și gătit s-au întrecut în pregătirea unor preparate - şi gustoase, și cât mai spectaculoase.
Iar vedeta din farfurii a fost peștele - prăjit, gătit la foc mic, pe pizza sau chiar ca... desert!
A fost peşte... cat vedeai cu ochii la Black Sea Fish Festival. Zeci de bucatari s-au întrecut în fața cuptoarelor și a plitelor încinse în rețete care mai de care mai deosebite. Fiecare a ținut să impresioneze și să își arate măiestria.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Bucătar: "Durează cam patru ore toată chestia. Stați să îl și hidratăm un pic ( îl stropeste cu apă – n.red) pentru că se usucă. Și aici folosim niște peleți cu aroma de whiskey.”
Tehica de gătire este specifică bucătăriilor gourmet din Statele Unite. "E un chefal care a fost făcut pe slow cook, dar în general toate sunt pe slow cook aici, cu câteva legume, un pic de suc de lămâie și vin alb", precizează bucătarul.
Alții au încercat să pună peștele în valoare într-un mod inedit. Și dulce!
Ioan Răileanu: "Am ales un desert, folosind un păstrăv dulce pe care am ales să îl marinez cu zahăr brun și mango pe care l-am pus în valoare lângă o pavlova, o bezea."
Nu a lipsit nici pizza, dar și aceasta reinterpretată...
Iulian Dumitrescu: "Am introdus în el spirulină verde biologică, cremă de spanac și nelipsitul pește. Lufăr marinat. Vi-l recomand cu drag. Cealaltă. Aici avem o pizza roz, de ce este roz? Partea roz este cu sfeclă."
Peștele proaspat, făcut pe plita, a avut și el succes.
Enrico Derflingher, chef italian premiat cu 3 stele Michelin:
"Am gustat un pește cu mămăligă pe care îl gătim și la mine acasa la Lacul Como. E amuzant că la aproape o mie de km distanță bucătăria e aproape la fel. (Cum a fost gustul?- n.red.) Fantastic."
Dragoș Zaman, chef: "Avem lufar proaspăt, care are maxim, maxim patru ore de când e prins, secretul ca să nu se prindă de tigaie, de plită, de orice, sarea."
Din meniu nu a lipsit nici borșul de pește, gătit la malul marii după o rețetă... moldovenească.
Mirela Nechita, bucătar: "Am folosit crap, caras și somn. Toată mâncarea moldovenească este bună, pentru că sufletul este primul ingredient și apoi mixul de pește.”
Pofticioșii au gustat din tot ce le-a facut cu ochiul.
La festivalul ajuns la cea de-a șaptea ediție au participat bucătari profesioniști, specialiști din sectorul Horeca, pescari, dar și bucătari juniori.