Peștele care poate fi pescuit în România doar două luni pe an. Cum se gătește

Ultima actualizare: 29-10-2019 20:12

Dacă ajungeți pe litoral în această perioadă, gustați și stavridul proaspăt prins din mare. Sunt doar două luni pe an când acest pește poate fi capturat în plasele montate în adânc, iar ocazia nu ar trebui ratată.

În octombrie, bancurile de stavrid se apropie mai mult de țărm, pentru că încep migrația. Peștii vor reveni în apele noastre abia la primăvară.

Pescarii muncesc de zor ca să prindă stavrizi, iar în cherhanale se fac provizii pentru iarnă.

La ora 5 dimineaţa, pescarii de la Corbu se pregătesc să iasă pe mare. Au de vâslit un kilometru în larg până la plasele pe care spera să le găsească pline cu stavrizi.

Alexandru Sutac, pescar: "Vom controla plasele, nu e ca o plasă normală, ca o setcă, e un fel de sac, sunt două camere şi noi încercăm să golim camerele acelea de peşte."

După 20 de minunte de înaintat pe mare, prin întuneric, ajung la plase. Cu barca aproape plină, pescarii se întorc la mal.

Pescar: "Dimineaţa asta a fost bine faţă de alte dăţi, pentru noi ca pescari."

În timp ce pescarii sortează captură, mascota lor - pisicuţa Kira - îşi savurează porţia. De pe plajă, peştele ajunge într-o jumătate de oră în cherhanale - unde este fript pe tablă şi aşezat apoi în farfurie alături de mămăligă şi lămâie.

Stelian Murariu, administrator cherhana: "Stavridul cel mai bun este toamna, căci este puţin mai gras toamna. Îi dăm un praf de sare. Aici este pregătit pentru tablă, îl facem pe tablă. Tabla sfârâie, mămăliguţa e pe foc, nu durează mai mult de patru cinci minute."

În această perioadă, în cherhanale se pregăteşte şi stavridul marinat. Bucătarii îl ţin două ore în sare apoi îl pun în borcane împreună cu morcov, ceapă, foi de dafin, piper şi apă fiartă cu oţet.

Lunile de toamnă sunt potrivite pentru stavrid. Este perioada în care acest peşte porneşte migraţia către coastele Georgiei şi Turciei. Se mai întoarce în apropierea ţărmului românesc tocmai în aprilie.

Sorin Mănăilă, președinte federația ROPESCADOR: "Stavridul este un peşte de banc şi în această perioadă august-octombrie se apropie mai mult de mal şi este prins de către pescarii noştri, în special la taliene."

Simion Nicolaev, director Insitutul de Cercetări Marine Constanța: "Prima etapă de migraţie este a exemplarelor mari, cea de-a doua etapă este a puietului. În această perioadă, aceste specii venind în zona de mică adâncime sunt accesibile la pescuitul cu unelte tradiţionale."

România nu are cota de pescuit la stavrid impusă de Comisia Europeană aşa cum se întâmplă la calcan şi şprot. Pescarii prind aproximativ 60 de tone de stavrid anual, pentru că se prinde greu şi doar două luni pe an.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO