Peste 50.000 de pelerini aşteaptă să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Pantelimon la Iași
Numărul pelerinilor veniţi la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva şi ale Sfântului Pantelimon a crescut în ultimele 24 de ore, astfel că sâmbătă la prânz aşteptau la rând aproximativ 51.000 de persoane.
Rândul măsoară peste şase kilometri, iar zona închisă circulaţiei a fost extinsă pentru a permite parcarea autocarelor. Sunt grupuri de credincioşi care au ajuns la Iaşi din toată ţara.
În total, de la începerea pelerinajului religios de la Iaşi aproape 120.000 de oameni au trecut pe la racla cu sfintele moaşte aşezată într-un baldachin în curtea Catedralei Mitropolitane.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Sute de voluntari au oferit ceai pelerinilor pe parcusul nopţii, când a plouat la Iaşi, iar temperaturile au scăzut faţă de zilele precedente.
Vineri seară a avut loc tradiţionala procesiune „Calea Sfinţilor”, racla cu sfintele moaşte fiind purtată pe umeri de către preoţi pe străzile din centrul Iaşiului. Potrivit organizatorilor la acest eveniment au participat aproape 30.000 de oameni. La procesiune au participat 50 de preoţi, printre care şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan.
Ziua Sfintei Parascheva este asociată și cu o serie de superstiții și obiceiuri populare. Aceste superstiții, deși nu au o bază teologică, sunt adânc înrădăcinate în cultura populară românească și sunt respectate de mulți oameni.
Racla cu sfintele moaşte va rămâne în curtea catedralei până pe 15 octombrie, după care va fi reintrodusă în lăcaşul de cult.
Pe 14 octombrie 2024, va avea loc slujba Sfintei Liturghii care va fi săvârşită pe un podium amplasat pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane.