Peste 36.000 de elevi din Iași vor fi vizitați de dentiști. Cei mai mulți dintre ei nu au fost la stomatolog niciodată
Peste 36.000 de copii de la țară, elevi la școlile din județul Iași, vor fi vizitați de dentiști în următoarele luni. Vor primi consultații stomatologice gratuite și vor fi învățați să aibă grijă de dinți.
Cei mai mulți au ajuns, astfel, pentru prima dată în fața unui dentist.
100 de elevi de la şcoala din Româneşti s-au întâlnit, joi, cu medicii stomatologi.
Alegeri 2024
22:44
DOCUMENT. Alegeri parlamentare 2024. Rezultatele finale anunțate oficial de Biroul Electoral Central
21:06
Coaliția România Europeană îl vrea pe Nicușor Dan candidat la alegerile prezidențiale. Reacţia primarului Capitalei
19:11
Bogdan Peșchir, care ar fi finanțat campania electorală a lui Călin Georgescu, donații de peste un milion de euro pe TikTok
19:01
Oficial. Biroul Electoral Central a respins toate contestaţiile şi sesizările privind alegerile parlamentare din 2024
Reporter: Ai dinți sănătoși?
Fetiță: „Nu, că îi am strâmbi și o să îmi pun aparat dentar”.
În majoritatea satelor din Iași nu există cabinete stomatologice. Aşa se face că elevii ajung extrem de rar la dentist, mai ales dacă nu îi doare nimic. Mai mult, conform unui studiu recent, opt din zece copii, cu vârste între 7 şi 14 ani, nu au trecut niciodată pragul unui cabinet stomatologic.
Mamă: „Fiica mea a vrut și ea să vină că să vadă, că nu a fost niciodată la un consult, dacă nu a avut probleme. Și o să fie și ea bucuroasa să vadă cum e”.
Fata: „Este prima dată”.
Reporter: Cum de nu ai reușit să ajungi?
Fată: „Pentru că nu am avut absolut nicio problemă cu dinții și nicio durere. Am avut o ocazia să o fac pe gratis și mă bucură asta”.
La final, fiecare copil a primit câte o periuță și o pastă de dinți
Alexandru Armenia, medic stomatolog: „Copiii sunt foarte încântați de tot ceea ce se întâmplă. Am avut surpriza ca acei puțini copii, care au făcut consultul la început, s-au dus chiar și-au folosit pasta și periuța de dinți la toaleta școlii să vadă cum funcționează”.
Paul Pricop, directorul școlii „Ioanid Romanescu” din Româneşti: „Încep să conștientizeze din ce în ce mai mult importanța îngrijirii orale. Avem în fiecare clasa doi, trei copii care au fost până acum la stomatolog”.
Micuții au aflat și cum trebuie spălați dinții.
Gabriela Condrea, inspector pentru management instituțional: „În total vor fi ajutaţi peste 36.000 de copii. Sunt comunități din mediul rural unde nu sunt cabinete stomatologice. La această vârstă, dacă nu acuză niciun fel de durere, părintele nu merge cu el la un consult”.
Proiectul a început săptămâna aceasta și va dura doi ani.