Cele patru ”șosele ale morții” din România: 896 de accidente, 1100 de victime
Până şi în secolul vitezei, ţara noastră reuşeşte să bată pasul pe loc. 93 la sută din Drumurile Naţionale au o singură bandă şi sunt un pericol real, pentru că şoferii se pot ciocni frontal.
Anul trecut, aproape o mie de oameni şi-au pierdut viaţa pe aceste drumuri. Şi este greu de crezut că accidentele vor fi reduse la jumătate, în următorii doi ani, cum s-au angajat responsabilii. „Nu se pot face, minuni", spune Compania Naţională de Drumuri.
Raportul siguranţei rutiere pe anul trecut arată că aproape 2000 de oameni au murit în accidente rutiere, iar jumătate dintre ei şi-au găsit sfârşitul pe drumurile naţionale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Drumurile cu o singură bandă pe sens sunt cele mai periculoase. Am reuşit să atingem performanţa de a avea 90% din reţeaua naţională la acest nivel. Concret, în România sunt 700 de kilometri de autostradă, 650 de kilometri de Drumuri Naţionale cu două benzi pe sens şi 15.650 de kilometri de Drumuri Naţionale cu o singură bandă pe sens.
Șofer: „Păi numai în România se poate aşa ceva, se fură prea mult.”
Șofer: „Sunt periculoase, se stă mult. Unii intră în depăşire şi asta ne costă viaţa.”
Şoselele morţii sunt 4 drumuri judeţene. Pe DN1 - care face legătura între Bucureşti şi nord-vestul ţării - , DN6 - care merge din Capitală până la Timişoara -, DN2 - care ajunge până la graniţa cu Ucraina - şi DN7 - până la graniţa cu Ungaria - s-au contabilizat 896 de accidente cu peste 1100 de victime.
George Grigore, direct-adjunct Direcția Rutieră: „Dacă ar fi drum cu 2 benzi pe sens ar trebui montate şi separatoare. Automat scade riscul rutier, pentru că nu mai pot fi impacturi frontale. Pe autostradă este acelaşi lucru, sensurile sunt despărţite fizic, nu pot avea loc impacturi frontale.”
Impactul frontal este una dintre principalele cauze ale celor mai periculoase accidente rutiere. Fie că nu se asigură corect, fie că vizibilitatea este proastă, şoferii se avântă în depăşiri care le aduc moartea.
Drumurile cu o singură bandă pe sens sunt, într-adevăr o problemă, recunosc şi reprezentanţii Companiei Naţionale de Drumuri, însă aceştia susţin că sunt periculoase doar cele unde media zilnică de autoturisme depăşeşte capacitatea rutei. Bineînţeles, pentru ele se găsesc şi soluţii; cel puţin pe hârtie.
Alin Șerbănescu, CNAIR: „În următorii 3 ani ar trebui să avem 177 de kilometri de drum naţional modernizat la 4 benzi, la care adăugăm 121 de kilometri ai drumului expres Craiova-Piteşti şi, într-un orizont de 5 ani, adăugăm la aceşti kilometri peste 300 de la București la Paşcani.”
România s-a angajat ca, până în 2020, să reducă la jumătate numărul accidentelor rutiere grave, implicit şi numărul victimelor. Doar că din 2011 şi până acum am ajuns la o scădere cu 20 de procente. E greu de crezut că în doar 2 ani o să atingem această ţintă.