Peste 2000 de oameni la targul de olarit si gatit din Sibiu, in primele doua zile. Cu ce bunatati se pot delecta vizitatorii
Arome imbietoare vor atrage zilele acestea pofiticiosii, in Muzeul Astra din Sibiu.
Olari si bucatari din mai multe tari se intrec in mestesugit oale si gatit bunatati. Ii invata si pe turisti cum sa pregateasca feluri savuroase, in vase de lut, dupa metode taranesti, care garanteaza si o hrana sanatoasa.
Acest iscusit olar din Ungaria a mostenit mestesugul de la strabunici si respecta cu sfintenie tehnica. Stie la fel de bine si secretul gatitului in oale de lut.
Les Gábor, mester olar: "Sarmalele in aceste oale sunt cu mult mai gustoase, carmnea se inmoaie mult mai repede, preparatele au un gust special, sunt mai bune"
In rand cu olarii care modeleaza vasele stau si bucatarii gata sa puna in ele bunatati.
Eniko Borbes, bucatareasa din Ungaria: “Gulasul contine slanina afumata, carne de berbecut, ceapa, marar, paprika iute si, spre deosebire de gulasul traditional unde folosim doar cartofi, aici am folosit si fasole verde. Mancarea are un gust minunat."
Rosita Bineva, muzeograf ETAR Bulgaria: "Se numeste ghiveci. Este o oala mai mare pe care o folosim sa preparam mancari cu legume, carne, preparate gatite in cuptor."
Numai in primele doua zile au fost peste 2000 de vizitatori la targul de olarit si gatit din Sibiu.
Turista: "Sunt foarte frumoase. Am venit sa cumparam cateva, le vom lua cu noi in Franta, ca suveniruri."
Ciprian Stefan, manager general C.N.M. ASTRA Sibiu: "Nouatea vine sa arate faptul ca se gateste in oalele de ceramica, de lut pe care ei le fac. Sa demonstreze gatitul in acest tip de oala, cat e de buna mancarea, de sanatoasa"
Demonstratiile de gatit si olarit vor continua la Sibiu tot weekendul.