Peste 150.000 de familii își vor înscrie copiii la școală. Schimbările de ultim moment anunțate
Peste 150.000 de familii se pregătesc să-și înscrie copiii la școală, însă Ministerul Educației le-a pregătit și în acest an schimbări de ultim moment.
A publicat procedurile abia vineri pentru evaluările care au început miercuri. Așadar, copiii programați deja au fost întorși din drum.
În premieră, părinții celor de vârstă mai mică trebuie să treacă obligatoriu printr-o ședință de consiliere. După înscriere, va fi probat și noul sistem de distribuire în clase, în ordine alfabetică. Până acum, fiecare mergea unde voia, în funcție de cunoștințe și de preferințe.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Încă la grupa mare, Novac așteaptă cu nerăbdare să fie chemat în fața consilierilor școlari. Va fi un fel de test- i-au spus părinții- ca să fie lăsat să meargă la școală. Ar avea atunci 5 ani și 8 luni. Mama scrie cu înfrigurare cererile, apoi află uluită că programarea de miercuri pică.
Cristina Vintiloiu, mama: „Am venit degeaba de fapt! Intenția era să îl evaluăm pe Novac și să ajungă la clasa pregătitoare din toamnă”.
Peste noapte au fost publicate noi reguli, care îi obligă pe adulți să treacă printr-o ședință de consiliere, să fie siguri că vor să-și trimită copilul la școală.
Obligativitatea consilierii părinților a fost hotărâtă după ce zeci de copii, înscriși la școală când erau mai mici de 6 ani, au fost apoi retrași pentru că nu s-au adaptat.
Lavinia Constantinescu, consilier: „Cazurile cele mai frecvente din cele puține care nu sunt admise sunt cele de dezvoltare emoțională. Pentru că un copil poate să fie cognitiv briliant, extraordinar, dar emoțional să nu fie pregătit pentru școală.”
Anii trecuți au fost și multe cazuri când un părinte a reclamat că celălalt l-a înscris pe copil fără acordul său. Fie erau în divorț, fie n-au ajuns la un consens. Pentru prima oară, apare în cerere o rubrică prin care mama sau tata garantează că celălalt e de acord cu "înmatricularea" juniorului la pregătitoare.
În acest an, copiii înscriși vor fi distribuiți, în premieră, în clase, în ordine alfabetică. Ar trebui să dispară așadar listele cu doritori, pe care le fac cu luni înainte unele învățătoare.
Ce nu se schimbă, problema școlilor hiperaglomerate, care împart elevii în trei schimburi. În sectoarele 4 și 6, 11 grădinițe și școli au deja în curte containere. De fapt, una tocmai și-a mutat toate clasele în structuri modulare.
Înscrierea copiilor la clasa pregătitoare se încheie pe 31 martie.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, elevi, parinti, ministerul educatiei,
Dată publicare:
26-02-2020 19:44