Peste 118.000 de ucraineni au venit în România. "Oamenii mor în fiecare oraș. În Kiev este cea mai teribilă situație”
Peste 118 mii de ucraineni, au venit în România, de când rușii, au început să le bombardeze casele. Mai bine de jumătate dintre ei și-au continuat drumul spre Occident.
La noi au rămas 46 de mii de refugiați, iar 18 mii sunt copii a anunțat premierul Nicolae Ciucă. A fost încă o noapte grea și friguroasă în punctele de intrare în țară. Numai prin vama Isaccea, au ajuns în România cu bacul, peste 1500 de ucraineni.
Anastasia: "Oamenii mor în fiecare oraș. În Kiev este cea mai teribilă situație. Prietenii mei, familia mea stau tot timpul în subteran. Soțul meu a rămas acolo. Sper să-l revăd într-o zi!"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
1500 de oameni au venit în România prin vama Isaccea numai azi noapte.
În Vamă Isaccea a fost o seară foarte aglomerată, corturile ridicate de salvatorii de la ISU Tulcea sunt aproape pline, iar sute de oameni vor să intre în România.
Şi în vama Siret a fost o noapte grea, dar şi cea mai friguroasă de până acum: minus 5 grade. Printre voluntari l-am întâlnit şi pe Ianis, elev în clasa întâi la o şcoală din Siret. Vine zilnic să ajute împreună cu mama lui.
Epuizarea după zilele grele de fugă din calea războiului se vede pe chipurile lor. Inclusiv copiii au cearcăne adânci.
Ramel a reuşit să se odihnească după zile de infern. Doarme acum alături de alţi copii pe saltele întinse într-o grădiniţă din Horodnicu de Sus, în judeţul Suceava. Aici grădiniţă şi sala de sport, ridicate cu fonduri europene au fost transofrmate în spaţii de cazare pentru refugiaţi şi sunt arhipline.
Majoritatea refugiaţilor cazaţi aici speră să rămână la noi până trece războiul. Aceste femei au fugit din oraşul Harkov, bombardat intens.
Galina este gravidă în luna a 8-a şi îşi doreşte să nască în siguranţă.
Galina: ”Dacă nu încetează războiul nu ne vom întoarce şi voi naşte cel mai probabil aici''.
Femeile sunt speriate pentru că nu mai ştiu nimic de rudele şi prietenii din Ucraina.
Între timp, copiii s-au împrietenit şi se joacă împreună, în timp ce mamele se încurajează una pe cealaltă.
Cel mai greu e la orele de somn ale copiilor, sunt prunci de vârste diferite unii sunt mai zgomotoşi ca alţii şi atunci nu le e uşor să se odihnească.'
Bunica Ştefănia a venit împreună cu cele 2 fete şi cei şapte nepoţi. Toţi au fugit din Cernăuţi. Au găsit în România siguranţă şi căldura.
Bunica Ștefănia: ''Am ajuns în România la azil şi de acolo ne-au luat oamenii ăştia credincioşi, ne ţin aici, ne hrănesc, nu ne-am aşteptat, că am rămas în drum, se roagă şi ei pentru noi.”
O altă femeie care lucrează la frontiera din Ucraina, în fiecare zi, după program ajută oamenii să treacă granița. Acum a fost alături de două femei, venite cu cei mici după ele, tocmai din Odesa.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, refugiati, romania, ucraineni, invazie,
Dată publicare:
02-03-2022 19:00