Peste 10.200 de români s-au vaccinat până acum împotriva Covid-19. Cum se face programarea la vaccin
Peste 10.200 de români s-au vaccinat până acum împotriva Covid-19 în cele 82 de centre deschise în toată ţara.
Iar, autorităţile spun că angajaţii din sănătate care nu se pot imuniza în prima etapă vor fi reprogramaţi, ulterior. Cei, din categoriile la risc adică oamenii care au împlinit 65 de ani şi cei cu boli cronice ar putea afla după jumătatea lunii ianuarie când se pot înscrie pe liste.
În acest moment, înscrierile în platformă electronică sunt deschise doar pentru cei din prima etapă de vaccinare, adică, lucrătorii din sistemul de sănătate şi domeniul social, public şi privat.
Regula spune că angajatorul este cel care trebuie să facă programările pentru aceşti oameni. Excepţie fac cei care nu au semnătură electronică ori nu sunt organizaţi ca persoană juridică având profil medical. Ei se vor programa telefonic la call centerul Direcţiei de Sănătate Publică din judeţ.
În etapa a două vor fi imunizaţi oamenii cu grad ridicat de risc, dar şi lucrători care desfăşoară activităţi în domenii esențiale.
Cei care au peste 65 de ani se pot înscrie individual în platforma electronică, cu ajutorul unei persoane din familie sau dacă sună la call centerul de la DSP. Ei pot apela însă la ajutorul medicului de familie sau al celor de la direcţiile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor.
De asemenea, persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, pot fi trecute pe listă de medicul de familie, prin direcţiile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor ori dacă sună la call centerul de la DSP.
Vârstnicii aflaţi în centrele medicosociale şi rezidenţiale vor fi înscrişi de administrator. De înscrierea celor cu activităţi în domenii cheie, se va ocupa angajatorul.
În a-3-a etapă va avea loc imunizarea populației generale. Oamenii se pot înscrie prin intermediul angajatorului, individual direct pe platforma informatică, prin call center, prin medicul de familie, prin direcţiile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor.
În maximum o lună autorităţile vor putea spune când deschid listele şi pentru persoanele cuprinse în a doua etapă de vaccinare, adică pentru aproximativ 6 milioane de persoane.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ''Sunt 2 mari elemente care produc o mare variabilitate asupra acestui element: numărul de doze care ajung în România. Pentru săptămâna următoare vor veni 140 de mii săptămânal până la sfârșitul lunii. Al doielea element este dinamica cu care se desfăşoară prima etapă. Suprapuse aceste 2 elemente, vom avea, după jumătatea lunii ianuarie vom avea o idee foarte clară despre când se va demara a doua etapă''.
De la începutul campaniei şi până acum au fost deschise 82 de centre de vaccinare în spitale din întreaga ţară.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, coronavirus, campanie de vaccinare,
Dată publicare:
31-12-2020 18:56