Peste 1.300 de kilograme de pește din piețele din București au fost confiscate de ANPC, înainte de Florii
Cu doar două zile înainte de Floriile ortodoxe, autoritatile au confiscat pește fără acte de proveniență și ținut în condiții improprii. S-au strâns în jur de 1.000 de kilograme, după controale făcute în opt piețe.
Claritatea ochilor și culoarea roșie a branhiilor sunt doar două indicii că peștele este proaspăt, ne sugerează bucătarii.
Verificările au avut loc cu câteva înainte de Floriile ortodoxe, când este dezlegare la pește.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Peștele autohton de apă dulce a fost scos direct la vânzare în condiții improprii, potrivit autoritatilor. A fost găsit în galantare murdare și ruginite ori în gheață veche, plină de mizerie”.
Peste 1.300 de kilograme de pește autohton a fost adus din bălți și pus direct la vânzare în condiții improprii, în galantare murdare, pline de impurități, ba chiar și straturi groase de gheață și rugină.
Numai din Piața 16 februarie, din Bucureștii Noi, polițiștii au ridicat o tonă de pește. Alte 200 de kilograme au fost ridicate din Piața Progresul și 40 de kilograme din Piața Domenii. Controlate au fost și alte piețe din sectoarele trei, cinci și șase - printre ele - Piața Titan, Piața Pucheni din Rahova și Piața Gorjului, din cartierul Militari.
Pe lângă faptul că peștele nu avea acte de proveniență, pe etichetele de vânzare nu apărea și data de expirare sau nu era specificat cât de proaspăt era peștele.
Toți comercianții au fost amendați în total cu 53 de mii de lei.
Cum recunoaștem peștele proaspăt
Verificările vin în contextul în care duminică sunt Floriile, iar românii mănâncă în mod normal pește.
Bărbat: ”Osatura peștelui. Dacă oasele stau bine în carne, peștele nu miroase și în principal ăsta este indicele pentru peștele mai vechi. Oasele care ies din el”.
Femeie: ”După burta lui. Se cunoaște că dacă e moale burta, înseamnă că el e stricat. E putred înăuntru”.
Bărbat: ”Dacă au ochii tulburi e vechi și la branhii și dacă e lipicios, dacă se lipește nu este bun!”.
Cel mai sigur este să cumpărați peștele din magazine autorizate. Este la vânzare si pește românesc, dar și adus din Grecia ori direct din bărcile pescarilor din Spania.
Este vândut crud ori gătit. În funcție de asta și prețul diferă. În această pescărie, de exemplu, 100 de grame de păstrăv crud costă 4 lei 50, în timp ce același pește, dar gătit, este 13 lei suta de grame. Mult mai scump este bibanul. Un pește întreg adus din Spania costă și 300 de lei dacă este gătit.
Livia Ciocan, managerul unei pescării: ”Peștele îl recunoaștem că este proaspăt după textura cărnii, ochii să fie limpezi și bineînțeles, branhiile să fie roșii. Ajuns în pescărie, el poate să stea până la zece zile din momentul capturării. La fel de cerut este și dorada roșie, limba de mare- un pește din specia calcanului, undițarul este un pește foarte cerut, carnea este albă, nu are nici un fel de os, îl putem găti în sos de vin”.
Vasile Burgădean, bucătar: ”Aici avem un biban de mare sau lup de mare, cum se mai zice la noi. Eu îl fac de obicei în sos sicilian aici sau cum dorește clientul. Prima dată îl asezonăm cu puțină sare, îl punem pe tavă, în cuptor la 200 de grade”.
Din 2018 până acum prețul peștelui a crescut în medie cu peste 50 la sută în România. Cel mai tare s-au scumpit somonul și păstrăvul. În ultimul an, prețul acestora practic s-a dublat, spun comercianții.