Criza pestei porcine s-a ”răspândit” la cultivatorii de porumb. Ordinul dat de Daea
Răspândirea pestei porcine i-ar putea duce la faliment pe crescătorii de animale, dar mai nou, şi pe cei care cultivă porumb.
Acolo unde există temeri că mistreţii ar fi putut ajunge în culturile agricole, în căutarea hranei, ministrul Agriculturii a dat ordin să fie distrus porumbul. Explicaţie este ca animalele pot contamina porumbul prin secreţii şi atingere. Asta înseamnă ca terenurile trebuie verificate înainte de recoltare, iar dacă există semne că au fost călcate de mistreţi, trebuie anunţate autorităţile. Asta s-ar putea întâmpla, în special în focare, cum ar fi Tulcea, Brăila şi Ialomiţa, zone în care se cultivă şi mult porumb.
"Este interzisă recoltarea plantelor de pe zonele afectate, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi. În aceste zone proprietarii/utilizatorii de teren agricol vor izola plantele, le vor distruge, după care vor dezinfecta zonă”, se arată în ordinul oficial.
Ulterior, ministerul a transmis o serie de precizări şi a transmis că ordinul emis nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole.
"Ordinul dat pentru combaterea pestei porcine africane nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, se referă doar la zonele unde apărut un focar de pestă porcină africană la porcul mistreț, dar numai în cazul în care acesta este găsit în cultură. Este un ordin cu caracter intern pentru a pregăti specialiștii să abordeze această temă împreună cu fermierii, în conformitate cu ceea ce s-a decis la Comitetul ministerial pentru situații de urgență. Deci, dacă se găsește în cultură un mistreț mort ca urmare a contaminării cu PPA, atunci zona respectivă se încercuiește şi nu se atinge de ea. Pleacă cultura de acolo, dar ocolește locul respectiv care se tratează. Mai sunt oameni care văd porumbul culcat acolo şi zic lasă să iau porumbul ăsta culcat acasă, ori nu este cazul. E vorba doar de locul unde a fost porcul, dacă a fost găsit. Acesta se dezinfectează pur şi simplu. În momentul de față nu avem nicio astfel de situație. Nu există la această dată vreun caz în România. Ordinul sună foarte clar: în condițiile în care se găsește un mistreț mort la locul respectiv, se tratează locul respectiv. Dacă îl găsim în pădure nu tăiem copacii şi nu dăm foc la pădure. Păi ce facem, ardem țara? Rămân consternat de informațiile din presă care pot face rău țării prin interpretare alarmantă şi neconformă cu ordinul dat", a declarat public, ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Producătorii de cereale susţin că măsură este exagerată. Ei spun că exporturile ar putea fi afectate.
Pe de altă parte patronatul din industria alimentară ROMALIMENTA a cerut ministerului agriculturii şi autorităţii sanitare veterinare să nu mai permită creşterea porcilor în gospodării, aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări. Autorităţile nu iau în calcul, cel puţin momentan, această măsură extremă.
Ioan Ladoşi, preşedintele asociaţiei producătorilor de carne de porc: „Marea problemă va fi importul, pentru că anul trecut s-au importat carne de porc şi produse din carne de porc în valoare de jumătate de miliard de euro. Importurile vor creşte cu încă 300 de milioane de euro.”
Crescătorii de porci susţin că au tras semnale de alarmă încă de acum doi ani şi jumătate, când au apărut focare de pesta porcină africană în jurul României şi potrivit lor dacă se luau măsuri din timp, probabil că nu am fi ajuns să omorâm peste 70 de mii de animale.
În România cresc atât în ferme, cât şi în gospodării aproximativ 4 milioane de porci.
Sursa: Pro TV
Etichete: animale, romania, epidemie, Bulgaria, Petre Daea, boala, porumb, porci, pesta porcina, gard, gospodarie, DSV,
Dată publicare:
07-08-2018 18:51