Alertă în Tulcea. Autoritățile au identificat un nou posibil focar de pestă porcină africană
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea va eutanasia, luni, în satul Băltenii de Jos, porcii dintr-o gospodărie în care a apărut o suspiciune de pestă porcină africană, a declarat directorul instituţiei.
În ultimele două săptămâni, medicii veterinari au acţionat în mai multe gospodării din Ceatalchioi, Plauru, Sălceni, Chilia Veche, Pardina, Parcheş, Somova şi la o gospodărie situată la patru kilometri distanţă de municipiul Tulcea, după apariţia suspiciunilor de PPA, majoritatea confirmate de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti.
"Ieri şi astăzi (duminică şi luni, n.red.), terminăm a doua dezinfecţie în satele Ceatalchioi, Plauru, Sălceni şi Chilia. Echipele de medici veterinari acţionează azi la Pardina, Parcheş şi Somova, iar la Băltenii de Jos avem o nouă suspiciune într-o gospodărie, motiv pentru care s-a decis punerea în practică a măsurii de eutanasiere a animalelor", a menţionat directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.
În sprijinul specialiştilor DSVSA Tulcea, începând de săptămâna trecută, în judeţ au fost detaşaţi 12 colegi din alte judeţe care au venit la Tulcea cu auto-laboratoare şi atomizoare de dezinfecţie, potrivit sursei citate.
"Direcţia pentru Agricultură, la ordinul ministrului de resort, a detaşat de asemenea la Tulcea angajaţi din judeţele limitrofe şi de la Agenţia Naţională de Epizootii pentru cartagrafierea mistreţilor de pe lanurile de culturi şi pentru cartagrafierea animalelor domestice, astfel că în momentul de faţă pe teren se află echipe mixte", a mai spus directorul DSVSA.
Toţi proprietarii suinelor eutanasiate din cauza suspiciunilor de PPA vor primi despăgubiri, confirm reglementărilor legale în vigoare.
Primele focare de PPA au apărut pe 8 iunie în judeţul Tulcea, în satele Ceatalchioi şi Sălceni, comuna Ceatalchioi, după ce, de la sfârşitul anului 2015 până în prezent, zeci de asemenea focare au fost confirmate în Ucraina şi Republica Moldova, în apropierea graniţei cu România.
Potrivit DSVSA, virusul a fost diseminat de mistreţii care au trecut înot Dunărea, graniţa româno-ucraineană, şi au ajuns în imediata apropiere a gospodăriilor private situate pe malul românesc al Dunării.
Pesta porcină africană a fost confirmată anul trecut în România pentru prima dată într-o gospodărie particulară de la periferia municipiului Satu-Mare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: tulcea, eutanasiere, pesta porcina africana,
Dată publicare:
25-06-2018 11:28