Oamenii îşi ascund porcii din calea autorităților. "Care are 3 copchii ce mănâncă?"
Epidemia de pesta porcină africană face ravagii în partea de est a ţării, iar disperarea oamenilor duce la reacţii de-a dreptul incredibile.
În judeţul Brăila, unde au fost identificate 16 focare, localnicii dintr-o comună au refuzat să le permită accesul în curţi reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare, chiar dacă erau însoţiţi de jandarmi şi poliţişti. Într-o altă localitate, pe un câmp, au fost filmaţi mai mulţi porci morţi, pe care, cel mai probabil, oamenii i-au ascuns ca să nu fie sacrificaţi de autorităţi.
În satul Spiru Haret, din judeţul Brăila, localnicii au filmat pe un câmp mai mulţi porci morţi. Lucru straniu, mai ales pentru că autorităţile au încheiat campania de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitate, peste 1600 de capete, în urmă cu aproape două săptămâni.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Costel Capbun, primar com. Berteştii de Jos: "Nu pot să-mi dau seama. Puteau să ajungă şi de la cetăţeni din alte localităţi unde încă nu s-a făcut uciderea preventivă. Că, la mine, efectiv am terminat acum 13 zile şi porcii n-aveau mai mult de două zile de când au murit. La noi în comună s-au ucis toţi."
Gicu Drăgan, director DSV Brăila: "Probabil că acei porci s-au îmbolnăvit înainte de a declanşa acţiunea de ucidere a porcilor din localitatea Spiru Haret, pentru că porcii respectivi se despăgubesc. Sau după, să fi fost ascunşi, şi au zis că scapă, dar tot au murit."
Pe reţelele de socializare, de asemenea, circula de câteva zile o filmare făcută pe Dunăre, tot în Brăila, cu un porc mort care pluteşte în apă.
Pentru a încerca să reducă viteza de răspândire a virusului, autorităţile au hotărât să dea liber la vânătoarea de mistreţi, consideraţi principalii vectori de propagare a bolii.
Gicu Drăgan, director DSV Brăila: "S-a dat voie la împuşcarea la mistreţi la pândă şi, în primul rând, să fie împuşcate exemplarele de mistreţ care ar prezenta semne de boală şi ar putea fi un pericol pentru răspândirea PPA-ului."
Pesta porcină africană a fost identificată, iniţial, în Delta Dunării. Boala s-a răspândit apoi în Ialomiţa, Călăraşi şi Brăila, inclusin în Insulă Mare. Săptămâna trecută a fost confirmat un nou focar şi în judeţul Galaţi. În comuna Suceveni au fost omorâţi, de asemenea, toţi porcii din gospodarii.
"Dar le-au luat la care are trei copchii, mamă? Le-a luat porcii din ogradă. Ce mănâncă? Nu se gândesc? Nu se gândesc. Nuuuu!" spune o localnică.
Pesta porcină africană nu se transmite la om, însă este o boală de temut pentru efectele economice devastatoare pe care le are. Oamenilor cărora le-au fost sacrificaţi porcii li s-a promis că vor fi despăgubiţi cu 8, până la 12 lei pe kilogram, pentru fiecare exemplar.
Sursa: Pro TV
Etichete: animale, romania, Bulgaria, Petre Daea, braila, boala, porci, pesta porcina, gard, DSV,
Dată publicare:
07-08-2018 17:03