Oamenii îşi ascund porcii din calea autorităților. "Care are 3 copchii ce mănâncă?"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 07 August 2018 17:03
Categorie: Social

Epidemia de pesta porcină africană face ravagii în partea de est a ţării, iar disperarea oamenilor duce la reacţii de-a dreptul incredibile.

În judeţul Brăila, unde au fost identificate 16 focare, localnicii dintr-o comună au refuzat să le permită accesul în curţi reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare, chiar dacă erau însoţiţi de jandarmi şi poliţişti. Într-o altă localitate, pe un câmp, au fost filmaţi mai mulţi porci morţi, pe care, cel mai probabil, oamenii i-au ascuns ca să nu fie sacrificaţi de autorităţi.

În satul Spiru Haret, din judeţul Brăila, localnicii au filmat pe un câmp mai mulţi porci morţi. Lucru straniu, mai ales pentru că autorităţile au încheiat campania de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitate, peste 1600 de capete, în urmă cu aproape două săptămâni.

Costel Capbun, primar com. Berteştii de Jos: "Nu pot să-mi dau seama. Puteau să ajungă şi de la cetăţeni din alte localităţi unde încă nu s-a făcut uciderea preventivă. Că, la mine, efectiv am terminat acum 13 zile şi porcii n-aveau mai mult de două zile de când au murit. La noi în comună s-au ucis toţi."

Gicu Drăgan, director DSV Brăila: "Probabil că acei porci s-au îmbolnăvit înainte de a declanşa acţiunea de ucidere a porcilor din localitatea Spiru Haret, pentru că porcii respectivi se despăgubesc. Sau după, să fi fost ascunşi, şi au zis că scapă, dar tot au murit."

Pe reţelele de socializare, de asemenea, circula de câteva zile o filmare făcută pe Dunăre, tot în Brăila, cu un porc mort care pluteşte în apă.

Pentru a încerca să reducă viteza de răspândire a virusului, autorităţile au hotărât să dea liber la vânătoarea de mistreţi, consideraţi principalii vectori de propagare a bolii.

Gicu Drăgan, director DSV Brăila: "S-a dat voie la împuşcarea la mistreţi la pândă şi, în primul rând, să fie împuşcate exemplarele de mistreţ care ar prezenta semne de boală şi ar putea fi un pericol pentru răspândirea PPA-ului."

Pesta porcină africană a fost identificată, iniţial, în Delta Dunării. Boala s-a răspândit apoi în Ialomiţa, Călăraşi şi Brăila, inclusin în Insulă Mare. Săptămâna trecută a fost confirmat un nou focar şi în judeţul Galaţi. În comuna Suceveni au fost omorâţi, de asemenea, toţi porcii din gospodarii.

"Dar le-au luat la care are trei copchii, mamă? Le-a luat porcii din ogradă. Ce mănâncă? Nu se gândesc? Nu se gândesc. Nuuuu!" spune o localnică.

Pesta porcină africană nu se transmite la om, însă este o boală de temut pentru efectele economice devastatoare pe care le are. Oamenilor cărora le-au fost sacrificaţi porcii li s-a promis că vor fi despăgubiţi cu 8, până la 12 lei pe kilogram, pentru fiecare exemplar.

Revoltă într-un sat din Brăila, din cauza pestei porcine. Oamenii îşi apără animalele
Revoltă într-un sat din Brăila, din cauza pestei porcine. Oamenii îşi apără animalele
VIDEO PROTVPLUS.RO
carne afumata, craciun, afumatori
Secretul celei mai populare afumători din România. Ce lemn foloseşte proprietarul
Elevii ar putea circula gratuit cu RATB din 2019. Ce a omis să spună Primăria
Sondaj: câţi români sunt de acord cu amnistierea sau graţierea corupţilor
Spectacol fascinant pe un lac de acumulare din Alba. Zeci de lebede au poposit aici
Cele mai populare căutări ale românilor în Google în 2018. Ce apare la secțiunea ”Ce este?”
Povestea cutremurătoare a celor doi copii abandonați de mamă pe asfaltul ud, în fața spitalului din Alexandria
Va vedem, Sibiu
”Vă vedem!” Se împlinește un an de când oamenii din Sibiu ies zilnic în stradă
Momentul magic din an în care toţi copiii îi scriu lui Moş Crăciun. Scrisoarea unor fraţi sărmani din Piteşti
Legea care stabileşte că patronul decide când îşi iau concediu angajaţii. Ce riscă cei care o încalcă
Busu este bine și se pregătește să revină cu Vremea și Problema lui Busu
Donații pentru pacienții nevoiași, oferite de personalul medical dintr-un spital din Botoșani
Socializarea s-a mutat aproape exclusiv în mediul virtual. Efectele acestei dependențe