Pesta porcină africană afectează sudul și estul României. Zeci de focare descoperite


Ultimul update: Miercuri 24 Iulie 2019 17:50
Data publicarii: Miercuri 24 Iulie 2019 16:57
Categorie: Stiri actuale

Pesta porcină africană afectează, din nou, sudul și estul țării. În ultima săptămâna au fost confirmate de autoritățile sanitar-veterinare zeci de focare noi.

În Galați, medicii au identificat maladia într-o mică fermă, dar și într-o gospodărie individuală, în localități aflate în zone diferite ale județului.

La fel s-a întâmplat și în Giurgiu, Buzău sau Dâmbovița.

În județul Galați, pe lângă cele 4 focare existente, au fost confirmate alte două, în comunele Schela și Ghidigeni. Este vorba despre o fermă cu 3 porci adulți și 9 godaci, și despre o gospodărie aflată în marginea satului Slobozia Corni, unde vor fi eutanasiați 2 porci.

Situația nu este mai bună nici în județele Brăila, Buzău, Dâmbovița sau Giurgiu, unde au fost identificate noi focare, în ultimele zile. Din păcate, în multe cazuri, proprietarii cumpăraseră animalele fără documente de proveniență, iar porcii nu se aflau în evidență medicilor veterinari, așa că nu vor primi nici despăgubiri, anunță autoritățile sanitar-veterinare. Probleme au și vecinii bulgari.

Noi cazuri de pestă au fost confirmate atât la mistreți, cât și într-o gospodărie din orașul Belene, la granița cu România.
În județul Galați, sunt 6 focare deschise, dar există suspiciuni de prezența a pestei porcine în alte 3 localități, conform semnelor clinice identificate de medicii veterinari.

Analizele de laborator urmează să confirme sau să infirme boala în următoarele ore. Autoritățile s-au întrunit în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență.

Dorin Otrocol, prefectul județului Galați: "S-au înmulțit focarele de pesta porcină în județul Galați, dar nu numai. Sigur, sunt multe motive, nu vreau să le comentez eu."

Într-un caz identificat săptămâna trecută într-o gospodărie individuală în care erau crescuți 3 porci, proprietarul nu va primi niciun fel de despăgubiri, din cauza că animalele nu figurează în evidențele primăriei sau ale Direcției Sanitar-Veterinare. La fel se va întâmpla cu o microfermă din comună Independența, unde au fost sacrificați 47 de porci.

Carmen Stroia, DSV Galați: "Regretabil este că să identificăm - de destule ori - nerespectarea regulilor de creștere a animalelor, a porcilor, de către cetățeni. Achiziționarea de animale să se facă cu documente sanitare-veterinare, care documente sanitare-veterinare se eliberează atestând statusul de sănătate al animalului respectiv. Poate face rău comunității, iată că nu pot primi despăgubirile și pot continuă astfel de situații în care dăunează total."

Atenționarea rămâne valabilă și în cazul porcilor mistreți. În urmă cu două săptămâni, în pădurea Gârboavele, de lângă Galați, au fost găsite două femele moarte, iar analizele au arătat că sufereau de pesta porcină africană. Vânătorii au primit autorizație să elimine toți cei 40 de mistreți din pădure.

Adrian Alexandru, AJVPS Galați: "Am făcut acțiuni zi de zi și noapte de noapte, ca să spun așa, din păcate porcii, după cum știți, pot ajunge până la 40 de kilometri pe noapte pentru hrană și acuma e posibil să fie dispersați. Avem informații că ies într-un loc, ei se mută și… e greu."

Conform Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, pesta porcină africană evoluează, în prezent, în 77 de localități din 18 județe, în aproape 200 de focare. În alte 6 județe există doar îmbolnăviți la mistreți.

 

Pesta porcină continuă să facă ravagii. Județul în care a fost depistat un nou focar
Pesta porcină continuă să facă ravagii. Județul în care a fost depistat un nou focar
Descoperire macabră într-o pădure din Galaţi. Autorităţile ar putea împuşca maidanezii
Descoperire macabră într-o pădure din Galaţi. Autorităţile ar putea împuşca maidanezii
Nou focar de pestă porcină, într-o localitate din România. Anunțul făcut de prefect
Nou focar de pestă porcină, într-o localitate din România. Anunțul făcut de prefect
VIDEO PROTVPLUS.RO
Şeful IPJ Constanţa, lovit de o mașină în timp ce circula cu motocicleta
Şeful IPJ Constanţa, lovit de o mașină în timp ce circula cu motocicleta
Mesaje emoționante după moartea alpinistului Zsolt Torok: ”Crestele munţilor sunt mai sărace”
Alpinistul Zsolt Torok, interviu în 2017: ”Stimez pe toată lumea care respectă muntele”
Un bărbat din Dâmbovița, care a reclamat că a fost jefuit, pierduse banii
Cumpănaşu, după anunțul DIICOT: „Ne dau cu pipeta rezultate. E jignitor”
Reacția mamei Luizei după ce s-a publicat raportul INML privind rămășițele din pădure
sectie de vot
AEP: Aproape 9.000 de români s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă
DIICOT, despre analiza fragmentelor osoase din Caracal: ”Nu s-a putut evidenția niciun profil ADN”
Zeci de echipaje, într-o razie de amploare pe litoral. Ce au descoperit polițiștii
Cum s-au distrat tinerii rămași în București în zilele libere de Sf. Maria: "Mai bine ies aici"
Tânăr înjunghiat în Iași. Agresorul, LIVE pe Facebook după atac: ”Aia e, un fraier mai puţin”
Ministerul de Externe a anunțat câți migranți va prelua România din Malta