Descoperire macabră într-o pădure din Galaţi. Autorităţile ar putea împuşca maidanezii


Ultimul update: Vineri 12 Iulie 2019 18:18
Data publicarii: Vineri 12 Iulie 2019 16:37
Categorie: Stiri actuale

Este din nou alertă de pestă porcină în județul Galați. Vânătorii au găsit doi mistreți morți în pădurea Gârboavele, de lângă oraș, iar medicii au confirmat că animalele au fost răpuși de temutul virus al pestei africane.

Autoritățile sanitar-veterinare au luat măsuri speciale, mai ales în condițiile în care pădurea, amenajată ca zonă de agrement, este vizitată săptămânal de mii de oameni, iar la una dintre intrări se află Grădina Zoologică.

Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Galați a eliberat autorizații de vânătoare încă din momentul în care au fost descoperite cadavrele celor două femele de porc mistreț, de 70 și 110 kilograme. Se știe că în pădure trăiesc 40 de exemplare.

Adrian Alexandru, director AJVPS Galați: "Am descoperit într-o zona foarte populată, pădurea Gârboavele, unde, pe weekend, vin 2000-3000 de turiști sau oameni care vor să își petreacă timpul în aer liber. Pe acest fond avem de recoltat 21 de exemplare de mistreț. Acum vom vedea, în măsura în care putem să-i și recoltăm, dacă ei tot mor așa…"

Vânătorii cunosc bine zona și au trecut la acțiune chiar de astăzi.

Mihalache Drăgan, vânător: "Cu autorizație, în 5, la pândă sau la dibuitelea, avem scaldatori, se văd unde sunt, vin la scaldatori, pleacă, ei se duc mai mult în desime, nu stau."

După confirmarea prezenței virusului pestei porcine africane, comisiile de specialitate s-au întrunit la prefectura Galați și au fost dispuse primele măsuri.

Petrică Pațilea, Prefectura Galați: "Măsuri care vizează zona infectată de 8 kilometri în jurul focarului și 5 kilometri zona de tampon. Măsurile vizează metodele speciale de vânătoare, măsuri de igienă și de restricționare a mișcării animalelor din cele două zone, infectate și de tampon."

În aceeași pădure se află și Grădina Zoologică.

Matei Roșcă, director Grădina Zoologică Galați: "La fiecare poartă de acces pentru vizitatori să instalăm covorașe pe care le-am dat cu un dezinfectant concentrat de uz veterinar."

Dr. Dan Gâscă, medicul veterinar al parcului zoologic: "De când s-a declanșat această epidemie s-au făcut controale clinice periodice, sunt înregistrate în registrele de consultație."

În parcul zoologic trăiesc acum 22 de exemplare de porci vietnamezi și un mistreț. Toți vizitatorii sunt rugați să se dezinfecteze atât la intrare, cât și la ieșirea din grădină.

O altă problemă o reprezintă numărul mare de câini fără stăpân care trăiesc în pădure, în special în zona grădinii zoologice sau a restaurantelor și care pot răspândi boala. Conform AJVPS Galați, ar fi vorba despre peste 300 de astfel de animale.

Dacă virusul ia amploare, autoritățile iau în calcul să împuște și câinii fără stăpân din pădure - deşi câinii nu pot lua pestă porcină.

Nou focar de pestă porcină, într-o localitate din România. Anunțul făcut de prefect
Nou focar de pestă porcină, într-o localitate din România. Anunțul făcut de prefect
VIDEO PROTVPLUS.RO
vasile raduca
Declarații halucinante făcute pe bandă de preotul Vasile Răducă despre viol și musulmani
Zeci de kilometri de autostradă încep să-și ia zborul pe fereastră sub mandatul lui Cuc
Reacția angajaților care trebuie să demonstreze de 2 ori pe an că nu sunt agresori sexuali
Bilanțul ploilor torențiale. Oamenii care nu au curățat podețele au plătit scump
Ce erau de fapt peştii piranha găsiţi în Maramureş. "I-au aruncat nişte inconştienţi"
Declarații controversate ale prodecanului Facultății de Teologie despre femei și viol
politie
Zeci de furturi şi tâlhării, comise de 4 copii din Tulcea. Ce pradă uriaşă au strâns
Accident grav în Baia Mare, provocat de un șofer care a trecut pe ”roșu”
Turiștii din Mureș, avertizați că ursul cu care s-au tot fotografiat ar putea să îi atace
Decizia Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie în cazul lui Radu Mazăre
Vasile Ciurchea, propunerea pentru șefia CNAS, anchetat de DNA
Când se va deschide metroul în Drumul Taberei. Noul anunț al ministrului Cuc