Descoperire macabră într-o pădure din Galaţi. Autorităţile ar putea împuşca maidanezii
Este din nou alertă de pestă porcină în județul Galați. Vânătorii au găsit doi mistreți morți în pădurea Gârboavele, de lângă oraș, iar medicii au confirmat că animalele au fost răpuși de temutul virus al pestei africane.
Autoritățile sanitar-veterinare au luat măsuri speciale, mai ales în condițiile în care pădurea, amenajată ca zonă de agrement, este vizitată săptămânal de mii de oameni, iar la una dintre intrări se află Grădina Zoologică.
Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Galați a eliberat autorizații de vânătoare încă din momentul în care au fost descoperite cadavrele celor două femele de porc mistreț, de 70 și 110 kilograme. Se știe că în pădure trăiesc 40 de exemplare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adrian Alexandru, director AJVPS Galați: "Am descoperit într-o zona foarte populată, pădurea Gârboavele, unde, pe weekend, vin 2000-3000 de turiști sau oameni care vor să își petreacă timpul în aer liber. Pe acest fond avem de recoltat 21 de exemplare de mistreț. Acum vom vedea, în măsura în care putem să-i și recoltăm, dacă ei tot mor așa…"
Vânătorii cunosc bine zona și au trecut la acțiune chiar de astăzi.
Mihalache Drăgan, vânător: "Cu autorizație, în 5, la pândă sau la dibuitelea, avem scaldatori, se văd unde sunt, vin la scaldatori, pleacă, ei se duc mai mult în desime, nu stau."
După confirmarea prezenței virusului pestei porcine africane, comisiile de specialitate s-au întrunit la prefectura Galați și au fost dispuse primele măsuri.
Petrică Pațilea, Prefectura Galați: "Măsuri care vizează zona infectată de 8 kilometri în jurul focarului și 5 kilometri zona de tampon. Măsurile vizează metodele speciale de vânătoare, măsuri de igienă și de restricționare a mișcării animalelor din cele două zone, infectate și de tampon."
În aceeași pădure se află și Grădina Zoologică.
Matei Roșcă, director Grădina Zoologică Galați: "La fiecare poartă de acces pentru vizitatori să instalăm covorașe pe care le-am dat cu un dezinfectant concentrat de uz veterinar."
Dr. Dan Gâscă, medicul veterinar al parcului zoologic: "De când s-a declanșat această epidemie s-au făcut controale clinice periodice, sunt înregistrate în registrele de consultație."
În parcul zoologic trăiesc acum 22 de exemplare de porci vietnamezi și un mistreț. Toți vizitatorii sunt rugați să se dezinfecteze atât la intrare, cât și la ieșirea din grădină.
O altă problemă o reprezintă numărul mare de câini fără stăpân care trăiesc în pădure, în special în zona grădinii zoologice sau a restaurantelor și care pot răspândi boala. Conform AJVPS Galați, ar fi vorba despre peste 300 de astfel de animale.
Dacă virusul ia amploare, autoritățile iau în calcul să împuște și câinii fără stăpân din pădure - deşi câinii nu pot lua pestă porcină.
Sursa: Pro TV
Etichete: animale, galati, porc, porci, pesta porcina,
Dată publicare:
12-07-2019 16:37