Pesta porcină continuă să facă ravagii. Județul în care a fost depistat un nou focar
Pesta porcină africană continua să facă ravagii în toată ţara. Boala este confirmată, în prezent, în 77 de localităţi din 18 judeţe, în aproape 200 de focare, conform datelor Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare.
În judeţul Galaţi au apărut miercuri alte trei cazuri, în comune din regiuni diferite, şi au fost sacrificaţi peste 50 de porci. Din păcate, pentru că proprietarii nu declaraseră oficial toate animalele sau pentru că nu aveau actele în regulă, au fost amendaţi şi nu vor fi despăgubiţi.
47 de porci dintr-o fermă din comună Independentă, unde a fost identificat virusul pestei porcine africane au fost sacrificaţi în miercuri dimineaţă. Chiar acum, utilajele îngroapă cadavrele animalelor la marginea localităţii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chiar dacă fermă în care a fost confirmată boala se află la marginea localităţii, toţi oamenii din comună sunt îngrijoraţi. Oricum, puţini dintre ei mai cresc porci, după declanşarea crizei pestei africane, din 2017.
Localnic: "Toată lumea se teme. Trebuie să ne consultăm, încă nu ştim sigur, e toată comuna sau a fost un caz izolat."
Localnic: "Dacă cine taie şi-o mănâncă n-are nimica, atunci de ce le mai taie?! De ce nu le face analize la fiecare? Ia de-a valma, aşa, şi omoară tot."
Localnic: "Să vină, să facă. Dacă găseşte, cu drag. Deci la mine nu este."
Într-o altă comună din judeţul Galaţi, virusul a fost confirmat de medicii veterinari în gospodăria unui bărbat care creştea 4 porci. Omului nu îi vine să creadă că animalele lui sunt bolnave.
Proprietarul porcilor: "Din surse de la specialişti, mai mult de 38 de grade nu ar trebui să aibă. Şi nu au. La boală care se pretinde acum că ar fi fatală."
Din nefericire, nici acest proprietar de animale, nici ceilalţi doi, din focarele confirmate miercuri nu au documentele în regulă şi riscă să nu fie despăgubiţi pentru porcii sacrificaţi.
Carmen Stroia, directorul DSVSA Galaţi: "Sunt motive imputabile cetăţenilor care au achiziţionat fără acte sau au transportat dintr-o locaţie în alta fără acte. Însă avem de continuat anchetă în aceste zile."
De la începutul crizei pestei porcine africane în România, au fost sacrificate de autorităţi aproape 400 de mii de exemplare.
Până acum au fost despăgubiţi nouă mii de proprietari, iar valoarea totală a plăţilor depăşeşte 250 de milioane de lei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!