Persoane prinse cu 20 de kilograme de carne de porc contaminată. ”Grijă față de neamuri”
Pesta porcină africană este de neoprit. În Dâmboviţa, ultima zonă unde a fost identificat virusul pestei, poliţiştii au descoperit duminică seară două persoane care transportau cu maşina 20 de kilograme de carne proaspătă, de porc.
Oamenii au acum dosar penal, pentru transport ilegal de carne contaminată. În vizorul agenţilor a intrat şi un fost tehnician veterinar, care ar fi tratat doi porci.
Şoferii prinşi cu carne de porc proaspăt tăiată le-au spus poliţiştilor că au marfă de la nişte cunoştinţe din localitatea Lucieni şi nu au ştiut că nu au voie să o transporte. Acum au dosar penal pentru transport ilegal de carne, într-o zonă contaminată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tot din Dâmboviţa, autorităţile cercetează penal şi un fost tehnician veterinar care, deşi nu avea dreptul, ar fi tratat doi porci din gospodăria în care a fost înregistrat focarul de pesta porcină.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Din nefericire, se propagă foarte repede şi acum factorul uman este cel care duce acest virus dintr-o parte în alta, prin neînţelegerea fenomenului, prin grija pe care o are faţă de neamuri, să se ducă cu o bucată de carne de acolo de unde a tăiat porcul, fără să fie un control sanitar-veterinar în prealabil."
Până acum, virusul s-a răspândit în 13 judeţe. În zonele afectate, oamenii nu au voie să taie porcii şi să păstreze ori să transfere carnea.
Gheorghe Dobre, primarul comunei Lucieni, Dâmboviţa: „Au fost speriaţi rău…Au văzut ce s-a întâmplat şi în alte locuri şi au tăiat porcii ca la Crăciun."
Într-o comună de lângă Galaţi, doi pui de mistreţi, care umblau dezorientaţi pe o uliţă, au fost capturaţi de cei de la Asociaţia Judeţeană de Vânătoare şi pescuit.
Localnic: „S-au speriat, ne aude gura. Haideţi să nu mai vorbim.”
Localnic: „Dă-i drumul şi la ăla repede, că ei sunt împreună. Ieşi. Haide, goneşte-i!"
Specialiştii bănuiesc că animalele au fost crescute într-o gospodărie.
Adrian Alexandru, director AJVPS Galaţi: „Presupune că au fost crescuţi în curte şi eliberaţi odată cu apariţia pestei porcine şi îi sfătuieşte pe oameni să nu ia animale din câmp şi să le bage în curte, să nu ia boala."
În încercarea disperată de a opri răspândirea pestei porcine africane, autorităţile au majorat masiv cotele de vânătoare.
Reporter: „Câţi porci aveţi acum?”
Nicu Vătămanu, paznic de vânătoare: „Acum avem opt.”
Reporter: „Şi câţi erau înainte?”
Paznic: „Patru. S-a dublat practic."
În bătaia puştii vor intra şi vulpi, şacali, coţofene şi ciori.
Tudorel Păun, vânător: „Poziţionarea se face de la vânător la vânător, la 40 de metri unul de celălalt. Este foarte greu, având în vedere că avem vântul în defavoarea noastră, din spate. Mistreţul este foarte abil, foarte, are un miros foarte bine dezvoltat."
Emil Dragomir, vânător AJVPS Galaţi: „Vegetaţia este foarte mare şi vânatul o să fie observat foarte greu. Dar avem câini foarte buni de vânătoare şi e posibil să-i scoată."
La cererea autorităţilor, care au nu au combătut din timp pesta porcină, vânătorii au în plan să împuşte aproape 28.000.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Petre Daea, porci, pesta porcina, carne contaminata,
Dată publicare:
17-09-2018 18:51