Mistreți, vulpi, șacali, coțofene și ciori, împușcați pentru a combate pesta porcină
Pesta porcină africană a fost confirmată şi într-un sat din Dâmboviţa: Lucieni. Imediat, poliţiştii şi veterinarii au făcut filtre la ieşirea din localitate şi, la un simplu control, au depistat în două maşini carne proaspătă de porc.
Ulterior, un fost asistent veterinar a fost depistat că ar fi încercat să trateze porcii în mod ilegal. Dâmboviţa este cel de-al 13-lea judeţ cuprins de epidemie.
Cele două persoane cercetate penal pentru că au încercat să plece din sat cu 20 de kilograme de carne de porc le-au spus anchetatorilor că au primit carnea de la nişte cunoştinţe şi că n-au ştiut că nu au voie să consume sau să transporte această carne în afară localităţii.
Pe de altă parte, fostul asistent veterinar, de asemenea cercetat, ar fi operat fără drept doi porci în încercarea, cel puţin stranie, de a-i vindeca de pestă.
Ca să oprească răspândirea bolii, autorităţile au majorat cotele de vânătoare. În bătaia puştilor vor intra atât mistreţi cât şi vulpi, şacali, coţofene şi ciori.
Vânători: „Avem mistreţi, 4 exemplare, avem vulpe şi şacal. La restul nu tragem că n-avem timp de joacă. Vânatul în cuiul cătării, Doamne ajută şi să avem o zi frumoasă!"
Cu astfel de reguli şi-au început ziua 20 de vânători din Galaţi, care spun că au dat startul sezonului de vânătoare mai devreme, la cerinţa autorităţilor sanitar veterinare pentru combaterea pestei porcine.
Tudorel Păun, vânător: „Poziţionarea se face de la vânător la vânător, la 40 de metri unul de celălalt. Este foarte greu, având în vedere că avem vântul în defavoarea noastră, din spate, mistreţul este foarte abil, foarte, are un miros foarte bine dezvoltat."
În acest context, cota de mistreţi ce pot fi vânaţi a crescut considerabil în acest sezon
Nicu Vătamanu, paznic de vânătoare: „În urmă, la goana care s-a efectuat, nu s-au văzut urme de pesta, ar fi dat căţeii de vreun hoit, vreo mortăciune, dar nu s-a găsit nimic.”
Reporter: „Câţi porci aveţi acum?”
Paznic de vânătoare: „Acum avem 8.”
Reporter: „Și câţi erau înainte?”
Paznic: „Patru. S-a dublat practic."
Din cauza vegetaţiei bogate, vânătoarea decurge anevoios, pentru că animalele reuşesc să se ascundă în iarbă şi arbuşti, iar pericolul de accidente vânătoreşti este ridicat.
Emil Dragomir - vânător AJVPS Galaţi: „Vegetaţia este foarte mare şi vânatul o să fie observat foarte greu. Dar avem câini foarte buni de vânătoare şi e posibil să-i scoată."
Până la finalul zilei, vânătorii au împuşcat trei porci mistreţi, de la care au fost recoltate probe biologice. La cererea autorităţilor, care au nu au combătut din timp pesta porcină, vânătorii au în plan să împuşte aproape 28.000 de mistreţi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: pesta porcina, vanatoare, porci mistreți, pesta dambovita,
Dată publicare:
17-09-2018 16:49