Peskov calmează apele după amenințările lui Putin: Nu vom opri gazul către Europa de la 1 aprilie
Rusia ar putea opri gazul către Europa la sfârșitul lunii sau în mai. Declarația îi aparține purtătorului de cuvânt al Kremlinului care a mai nuanțat anunțul de joi al președintelui Vladimir Putin.
Citește AICI cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
România susține poziția comună a Uniunii Europene și nu va da ruble pentru gaz rusesc. Între timp, cautăm alte surse de aprovizionare, pentru a ne descurca iarna viitoare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
După anunțul lui Vladimir Putin, că de pe 1 aprilie nu mai acceptă decât ruble pentru gaz, purtătorul de cuvânt al Kremlinului vine cu clarificări.
Dmitry Peskov, spokesman for Russian President Vladimir Putin: "Ieri (joi - n.red.), mi s-au pus o mulțime de întrebări: Dacă nu există nicio confirmare privind plata în ruble, atunci înseamnă că alimentarea cu gaz va fi întreruptă chiar de la 1 aprilie? Nu, nu înseamnă asta. Nu rezultă din decret, ar trebui să fie întreruptă, dar nu chiar de astăzi, ci undeva la sfârșitul celei de-a doua jumătăți a lunii aprilie, sau chiar la începutul lui mai".
Momentan, Gazprom a început să trimită notificări contractorilor, referitoare la noua schemă de plată. Fluxurile nu au fost încă afectate nici în Europa, nici în România. Ministrul Energiei este optimist în ceea ce privește viitorul.
Virgil Popescu: "Ce se întâmplă de astăzi, 1 aprilie? Nimic. Nimic nu se întâmplă de astăzi, 1 aprilie, nu se întâmplă nimic cu gazul nici în România, nici în statele membre. Noi ne-am uitat pe acel decret şi cred că toată lumea s-a uitat pe acel decret, spune foarte clar că statetele, companiile beneficiare vor plăti în deviza din contract, într-un cont al băncii Gazprom, nu spune că vor plăti în ruble. Iar Gazprom va deschide un cont în ruble la banca, şi va face acel schimb valutar în numele beneficiarului".
România susține poziția comună a tuturor statelor membre ale Uniunii care au anunțat că vor respecta contractele in vigoare și că nu vor da ruble pentru gaz. Din fericire dependența noastră de gaz rusesc este de doar 20-25 de procente mult mai mică decât a altor state. În Germania, de exemplu, peste 55% din gazele folosite sunt de la ruși. Când începe exploatarea gazului din Marea Neagra, dependența României scade și mai mult, potrivit unui studiu al EPG România.
Mihnea Cătuți, expert energie, EPG: "Ar trebui să găsim nişte surse alternative pentru aproximativ 16,5 Twh de gaz, ceea ce înseamnă undeva la 10-15% din consumul anual al României.
Vorbim despre o problema care ar putea fi în următoarea iarnă, despre cum am reuşi să înmagazinăm suficiente gaze naturale pentru luna noiembrie ne putem uita la importuri alternative".
Cele mai multe țări europene, inclusiv România, au planuri de urgență pentru scenariul în care se opresc fluxurile dinspre Rusia. Poate fi tăiată alimentarea pentru marii consumatori industriali sau chiar pentru CET-uri, care ar putea utiliza temporar păcura. Unii economiști spun însă că acest scenariu de avarie ar putea duce la recesiune.
În ciuda tensiunilor, deocamdată, prețul gazului pe piețe internaționale a rămas la un nivel apropiat de cel din ultimele zile, adică între 115 și 130 de euro pe mwh. Rubla, în schimb, a prins puteri și a ajuns la un nivel apropiat cu cel de dinainte de război. Dacă pe 23 februarie, un dolar valora 81,2 ruble astăzi, după mai bine de o lună de sacțiuni, un dolar este în jur de 85 de ruble.