Perchezitii DIICOT in 7 judete si Capitala pentru evaziune fiscala cu autoturisme de lux. Prejudiciul e de 4,5 milioane euro
Procurorii DIICOT efectueaza miercuri 93 de perchezitii pe raza judetelor Cluj, Alba, Brasov, Mures, Harghita, Maramures, Satu Mare si a municipiului Bucuresti.
Actiunea vizeaza destructurarea unui grup infractional organizat specializat in evaziune fiscala cu autoturisme de lux provenite din achizitii intracomunitare.
Potrivit unui comunicat DIICOT transmis AGERPRES, in perioada 2009 - 2015, pe teritoriile Romaniei (judetele Cluj, Harghita si Mures si in municipiul Bucuresti), Ungariei si Germaniei, s-a constituit un grup infractional organizat format din 11 suspecti, membrii grupului actionand in sensul operationalizarii unui circuit in care au fost angrenate societati comerciale care au functionat legal, dar si firme de tip "fantoma" utilizate in ample operatiuni circumscrise evaziunii fiscale in domeniul tranzactiilor cu autoturisme de lux provenite din achizitii intracomunitare.
"Membrii gruparii au comercializat autoturisme prin intermediul unor societati comerciale 'interfata' care derulau activitati de comert evidentiate in documentele contabile cu autoturisme de lux achizitionate de la societati comerciale intermediare, acestea aprovizionandu-se, la randul lor, de pe piata intracomunitara, cu astfel de bunuri (in principal din Germania).
Pentru deducerea TVA de plata in urma vanzarii autoturismelor de catre societatile intermediare, au fost inregistrate in contabilitate achizitii fictive de la firme 'fantoma', infiintate de membrii grupului, avand drept scop acumularea obligatiilor de plata catre bugetul de stat", se arata in comunicat.
DIICOT precizeaza ca mecanismul evazionist a presupus existenta unui numar ridicat de firme, controlate in drept si, dupa caz, in fapt de aceleasi persoane fizice care se regasesc in structura gruparii (membri constituenti si aderenti), fiind structurate pe mai multe paliere.
"Astfel, primul palier il reprezentau societati implicate in circuitul evazionist aflate la interfata cu clientii (persoane fizice sau juridice) interesati de achizitionarea de autoturisme de lux second-hand din tari ale UE, adesea bunurile fiind achizitionate in leasing financiar. Din punct de vedere al circuitului documentelor, achizitiile intracomunitare de autoturisme s-au realizat in numele societatilor aflate pe palierul 2 si nu in numele celor de interfata, desi faptic bunurile ajungeau de la furnizorii din UE direct in custodia firmelor aflate pe palierul 1", sustin procurorii.
Anchetatorii au constatat un comportament atipic in ceea ce priveste preturile practicate de firmele aflate pe palierul 2 in raport cu cele din palierul 1, existand numeroase situatii in care autoturismele achizitionate intracomunitar erau revandute catre societatile interfata cu preturi inferioare.
"Prin aceasta modalitate s-a urmarit obtinerea unui pret competitiv pentru clientii firmelor de interfata si totodata inregistrarea in evidentele contabile ale firmelor din palierul 2 a unui TVA de plata in cuantum cat mai redus. S-a retinut ca eludarea TVA-ului datorat bugetului de stat ca urmare a vanzarilor de autoturisme catre firmele din palierul 1 s-a produs prin inregistrarea de cheltuieli nereale, respectiv de facturi de achizitii de bunuri si servicii fictive de catre cele aflate pe palierul 2, de la firme aflate pe palierele 3 si 4. In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a constatat ca palierul 3 a reprezentat un nivel intermediar fiind format, in general, din firme 'conducta', specializate in emiterea de facturi reflectand operatiuni fictive catre cele din palierul 2", se mai spune in comunicat.
In ceea ce priveste palierul 4, DIICOT precizeaza ca acesta a aparut ca urmare a necesitatii de a face ineficiente eventualele controale la firmele aflate pe palierele superioare.
"Societatile aflate la acest nivel erau controlate de membrii grupului doar la modul faptic. Desi firmele aflate pe palierul 4 realizau livrari importante de bunuri si servicii fictive spre cele aflate pe palierele superioare, in cazul acestora nu s-au regasit achizitiile corespunzatoare livrarilor efectuate", mai subliniaza sursa citata.
Prejudiciul produs bugetului de stat este de aproximativ 4,5 milioane euro, reprezentand TVA eludat de la plata prin evidentierea de documente atestand cheltuieli nereale cu achizitii fictive provenind de la o structura cuprinzand peste 40 de societati 'fantoma' care nu au declarat achizitii interne, nu au evidentiat in contabilitate livrarile, ulterior fiind cesionate unor cetateni din Ungaria.
Sursa: Pro TV
Etichete: masini de lux, evaziune fiscala, prejudiciu,
Dată publicare:
14-10-2015 08:56