Pentagonul investeşte milioane într-o bază din România, pentru a "descuraja" Rusia
Statele Unite anunţă investiţii substanţiale în bazele din estul şi centrul Europei, printre care şi cea de la Câmpia Turzii.
SUA vor investi peste 200 milioane de dolari pentru renovarea şi modernizarea unor facilităţi - între care baze aeriene - înainte de utilizarea lor în Europa de către forţele aeriene americane, în principal pentru transportul de întăriri sau stocarea de materiale pentru a "descuraja" agresiunea Rusiei, conform bugetului Pentagonului pe 2018, relatează agenţia de presă belgiană Belga.
Aceste cheltuieli (în valoare totală de 214,2 milioane dolari pentru anul fiscal 2018, care a început la 1 octombrie) se înscriu în cadrul "European Deterrence Initiative" (fosta "European Reassurance Initiative").
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceste fonduri vor permite renovarea sau modernizarea unor aeroporturi militare, precum Amari (Estonia), Sliac şi Malacky (Slovacia), Lielvärde (Letonia), Kecskemet (Ungaria) sau Câmpia Turzii (România), dar de asemenea şi Keflavik (Islanda).
Aproape o treime din această sumă (67 de milioane de dolari) va fi cheltuită pentru proiectul "Central Region Storage Facility", un depozit logistic instalat la Sanem, în apropiere de Luxemburg. Respectivul sit găzduieşte cea de-a 86-a Escadră de mentenanţă a forţelor aeriene americane şi este folosit pentru proiecţia forţelor.
Armata americană a decis, în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi a tensiunilor cu Rusia, reactivarea mai multor depozite abandonate după Războiul rece în Belgia, Olanda şi în Germania, în special a celui din Zutendaal (Limburg, în Olanda) pentru a stoca echipamente militare convenţionale în cadrul NATO, prin crearea a peste 150 de locuri de muncă. Acesta ar urma să devină pe deplin operaţional până la 1 mai.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, SUA, armata, aparare, investitii, Pentagon,
Dată publicare:
04-01-2018 10:36