Pelicula românească „Trei kilometri până la capătul lumii” a câștigat premiul Queer Palm la Festivalul de Film la Cannes
Cinematografia românească are motive de bucurie. Filmul lui Emanuel Pârvu „Trei kilometri până la capătul lumii” a câștigat premiul „Queer Palm”.
Premiul a fost acordat în afara competiției oficiale de la Cannes, unui lungmetraj care abordează tema minorităților sexuale. Pelicula românească se află în cursă și pentru marele trofeu, care vă fi acordat sâmbătă seară.
„Nu știu ordinea mulțumirilor. Cred că echipa ar fi cea la care pleacă gândul prima dată. Echipa e cea fără de care lucrurile nu pot funcționa”, a scris Emanuel Pârvu pe Facebook, la puțin timp după anunț.
Filmul său, „Trei kilometri până la capătul lumii”, a primit premiul Queer Palm - finanțat privat, și acordat din 2010.
Pelicula spune povestea lui Adi, interpretat de Ciprian Chiujdea, un adolescent de 17 ani care este victima unui atac brutal motivat de faptul că este homosexual.
Din acest moment, viața lui se schimbă radical: părinții îi întorc spatele, îl încuie în casă și chiar pregătesc o exorcizare ca să îl scape de un presupus demon. Filmul este considerat o radiografie a unei societăți blocate în timp.
Scenariul este semnat de Emanuel Pârvu și de Miruna Berescu.
Pe de alta parte, cronicarii nu s-au putut pune de acord cu privire la marii favoriți ai ediției cu numărul 77 a Festivalului de la Cannes. Mult râvnitul „Palme D'or” ar putea să ajungă însă la „The Seed of the Sacred Fig”, peliculă filmată în secret de cineastul iranian Mohammad Rasoulof.
Filmul este un apel la luptă contra opresiunii din Iran și, ca să poată participa la festival, Rasoulof a fugit în condiții extreme din țară. La proiecția de la Cannes, regizorul a ținut în mână pozele a doi actori din distribuție care nu au putut părăsi Iranul.
O sumedenie de aprecieri a strâns și „All We Imagine as Light”, prima peliculă indiană proiectată în competiție la Cannes în ultimele trei decenii.
Filmul spune povestea a doua asistente medicale din Mumbai, iar regia e semnată de o femeie, un alt element care ar putea juca în favoarea sa.
Excentricul „Megalopolis” în care Francis Ford Coppola a investit o avere nu se află printre preferați criticilor.
În schimb, în mod surprinzător, a fost îndelung lăudat musicalul „Emilia Perez,” cu Selena Gomez și Zoe Saldana în rolurile principale. Filmul lui Jacques Audiard spune povestea unui lord mexican al drogurilor care se transformă în femeie și deschide un ONG care să ajute la căutarea persoanelor dispărute în violentul război al cartelurilor.
În cursa pentru marele trofeu al festivalului se află și filmul The Apprentice, în care rolul principal e interpretat de actorul originar din Constanța, Sebastian Stan. La ceremonia de sâmbătă seară, un Palme D'Or onorific îi va fi decernat marelui cineast George Lucas.
George Lucas: „Primul meu film a fost proiectat la Cannes, acum 52 de ani. Am mai participat la festival cu Indiana Jones sau Star Wars. Îmi place aici.”
Creatorul seriei Star Wars a fost aplaudat îndelung la un eveniment organizat într-o sală plină ochi cu cinefili.