Pelerinii stau cu orele la cozi pentru a se închina la racla Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir. „Pe urmele sfinților”
Deși abia joi este sărbătoarea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, oamenii au stat la cozi kilometrice și seara trecută, pe dealul Patriarhiei.
Cei mai mulți sunt din București și Ilfov. Ei au reușit astfel să scape de aglomerația mai mare care abia urmează.
Pentru că așteptarea e grea, mulți și-au găsit preocupări pe telefonul mobil. Nu au lipsit nici comercianții, care ofereau la vânzare de la flori la bijuterii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
După lăsarea serii, rândul de credincioși se întindea pe mai mulți kilometri, mult după gardurile Patriarhiei.
De la ultimul om care stă la coadă și până în locul unde se află raclele sunt cinci minute de mers pe jos. Ei bine, oamenii au stat la coadă și patru ore ca să se poată închina în fața moaștelor.
Printre pelerinii care așteptau să ajungă la moaștele celor patru sfinți erau și mulți tineri.
Fată: „Mi-am dorit foarte mult să ajung. Am venit să mă rog pentru sănătate și pentru școală”.
Două surori au venit din Brăila și nu ratează niciun pelerinaj, oriunde ar fi în țară.
Fete: „Am mai fost la Sf. Parascheva la Iași și la Sf. Andrei la Galați. Parcă când stai aici nici nu mai simți cum trece timpul. Facem asta deja de câțiva ani și e o bucurie în fiecare an”.
Pentru că așteptarea a fost lungă, fiecare și-a găsit o ocupație ca să treacă timpul mai repede. Unii au ascultat în liniște slujba, alții și-au făcut de lucru pe telefon. Au citit rugăciuni și-au verificat conturile sociale, au făcut live-uri sau chiar selfie-uri.
R: Ce citiți?
Femeie: „O rugăciune, rugăciunea de seară, ca să treacă timpul. Ne ajută sfinții, mergem pe urma sfinților”.
Femeie: „Ascult muzica pe care ei o pun acum, în cinstea Sfântului Iacob și acatistul Sfântului. Este o bucurie, cine are dragoste vine, lucrul ăsta se simte”.
Loc a fost pentru toți - inclusiv pentru micii comercianți. La tot pasul, enoriașii au găsit flori și busuioc de vânzare.
Doamna Elena vine în fiecare an dintr-un sat din Giurgiu cu sacoșele pline, alături de vecina ei.
Elena, vânzătoare: „Am vândut vreo 100 și ceva de legături de busuioc. Lumea e mai multă, populație mai multă, mai mulți credincioși. Vin, se așează la rând, respectă rândul”.
Și brățările din mărgele sau pietricele colorate au fost la mare căutare.
Femeie: „Să le dau la fete, la copii. Le dau pe la moaște și le dau să le poarte, să le ferească de toate relele, de toate necazurile”.
Medicii și voluntarii prezenți au fost tot timpul în alertă, iar oamenii mai bătrâni au avut nevoie de ajutor.
Mai mult, cei care au parcat neregulamentar s-au trezit cu mașinile ridicate de poliție. Așa că atenție unde vă lăsați vehiculele când veniți la Patriarhie.
Pelerinajul continuă până duminică seară. Autoritățile spun că de mâine numărul pelerinilor se va dubla sau chiar tripla.