Dosarul MAFIA LEMNULUI. Cele peste 43.000 de hectare de padure retrocedate ilegal, prejudiciu de 300 de milioane de euro

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii DNA cer instantei arestarea preventiva a 6 persoane vizate in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri si terenuri agricole, intre care cei doi judecatori de la Tribunalul Covasna si beneficiarul a peste 43.000 de hectare de teren forestier.

Astfel, sunt propusi pentru arestare preventiva Sorin Ion Iacob, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Janica Poenaru si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta de la Tribunalul Covasna.

Prejudiciul estimat adus statului este de 300.000 de milioane de euro.

Cei doi judecatori sunt acuzati de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, dupa ce au facut parte dintr-un complet al Tribunalului Covasna care a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru peste 43.000 de hectare de teren forestier si de teren agricol, situate pe raza judetului Bacau, in favoarea unei persoane si in defavoarea Romsilva, potrivit anchetatorilor.

Sorin Ion Iacob este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, trei infractiuni de cumparare de influenta si trafic de influenta, iar Dan Costin Bengescu, pentru trafic de influenta, dare de mita si constituire a unui grup infractional organizat.

Citește și
Mafia Lemnului
MAFIA lemnului, lovita de DNA cu ajutorul "Romania, te iubesc". Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Acuzatiile aduse lui Iosif Kadas sunt de constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta, iar in cazul lui Janica Poenaru, de aderare la un grup infractional organizat si trafic de influenta.

Maraton de audieri la DNA

A fost un adevarat maraton de audieri la sediul Directiei Nationale Anticoruptie din Brasov, unde pana tarziu in noapte s-au perindat persoane implicate in dosar - unii ca faptuitori, altii ca martori. Cu totii au venit insotiti de avocati si au evitat sa stea de vorba cu jurnalistii.

Procurorii au facut miercuri zeci de perchezitii in judetele Bacau, Covasna si Suceava, dar si la Bucuresti, inclusiv la sediile unor tribunale si primarii. Ancheta este insa de-abia la inceput in acest dosar de anvergura, in care sunt deja urmariti penal politicieni importanti ca Ilie Sarbu si Viorel Hrebenciuc. Si Paul Lambrino si sotia sa, Lia, au ajuns sa dea explicatii miercuri seara in fata procurorilor. Ei au venit cu doua masini private, din care au fost scosi saci cu documente si dusi in sediul Directiei Nationale Anticoruptie.

Printesa Lia, la intrare: "Este responsabilitatea fiecarui cetatean roman sa fie util..."

Paul al Romaniei si sotia sa, Lia, au ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jurul orei 22:30. Au venit cu doua masini private, pline cu saci cu documente. Cei doi au plecat putin dupa miezul noptii.

Avocat: "Altetele regale nu au nimic de ascuns. Sunt la dispozitia autoritatilor romane, in care au deplina incredere."

Paul Lambrino si Lia au ajuns in fata procurorilor, dupa ce acestia le-au perchezitionat resedinta. Cautau dovezi legate de cererile de retrocedare a zeci de mii de hectare de padure din judetul Suceava. Este vorba despre o mosie care i-a apartinut in perioada interbelica Principelui Nicolae, fratele mai mic al lui Carol al doilea si, deci, unchi de gradul doi pentru Paul al Romaniei. Paul, care intre timp a devenit cumatrul lui Traian Basescu - dupa ce acesta i-a botezat fiul - se lupta pentru proprietati, atat cu autoritatile romane, cat si cu Regele Mihai.

Casa Regala a Romaniei nu il recunoaste opficial ca nepot al lui Carol al Il-lea, iar avocatul majestatii sale Regele Mihai precizeaza ca Paul al Romaniei poate sa emita doar pretentii limitate.

Retrocedarile masive din padurile Romaniei zguduie din temelii scena politica

Ilie Sarbu, seful senatorilor PSD si socrul premierului Victor Ponta, vice-presedintele Camerei Deputatilor Viorel Hrebenciuc si deputatul social democrat Ioan Adam, membru in comisia juridica, sunt urmariti penal - potrivit DNA. Alaturi de ei sunt urmariti penal fostul sef al Romsilva, 3 judecatori - printre care si sotia lui Adam - si mai multi oameni de afaceri.

Anchetatorii investigheaza retrocedarea a 90.000 de hectare de padure din judetele Bacau si Suceava. Paltin Sturdza, urmas indirect al lui Nicolae Ghika, a cerut instantelor de judecata sa i se retrocedeze mai multe domenii din judetul Bacau. Vorbim despre o suprafata totala de 30.000 de hectare de padure in zonele PALANCA, DARMANESTI, MOINESTI, BRUSTUROASA sau COMANESTI. A fost refuzat. Rand, autoritatile locale care se ocupau cu restituirea proprietatilor, i-au respins cererea. A apelat la instante.

Judecatoria Onesti a spus ca Sturdza nu are drept de mostenitor. Acesta a apelat la tribunalul Bacau a pierdut s-a reintors la judecatoria Onesti, iar apoi la Tribunalul Covansa.  ici, judecatorii Gabriel Uță si Andras Ordong trimit spre rejudecare dosarul care ajunge la Judecatoria din Sf. Gheorghe, care respinge cererea. Asa ca dosarul face cale intoarsa la Covasna unde aceeasi magistrati admit recursul si dispun "reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de ha teren forestier și 50 de ha de teren agricol inclusiv pentru pădurile DOFTEANA și BELEGHET." Procurorii anticoruptie noteaza ca judecatorii i-au dat lui Sturdza mai mult decat ceruse. Mai mult, retrocedarea s-a dispus sa fie facuta in natura fara sa se tina cont de situatia actuala a terenurilor. Anchetatorii spun ca judecatorii au decis stramb dupa ce avocatul Ioan Adam a avut discutrii telefonice cu sotia unuia dintre ei.

Procurorii sustin ca pentru a intra mai repede in posesia padurilor, Sturdza a gasit cu ajutorul avocatului sau Ioan Adam o solutie. Vinde cele 43.000 de hectare de teren in avans, iar cumparatorii se obliga sa rezolve cu actele. Adica sa obtina certificatul de proprietate. Castigul cumparatorului? Platea pentru 43.000 de hectare doar 100 de milioane de euro, adica jumatate din pretul real. Acesta avea insa nevoie de un ajutor care sa preseze autoritatile locale din Bacau, ca sa elibereze actele. Asa s-ar fi ajuns la Viorel Hrebenciuc. Deputatul ar fi fost rugat sa intervina. Directia Silvica Bacau a blocat totul in momentul in care a atacat decizia de improprietarire la instanta.

Procurorii sustin ca atunci, Sturdza prin intermediul avocatului Ioan Adam si a lui Viorel Hrebenciuc, "a căutat, au insistat să-i determine pe reprezentanții ROMSILVA, să nu mai facă apărări". Anchetatorii prezinta un lung sir de interventii pe care Viorel Hrebenciuc le-ar fi facut pe langa autortiatile locale si pe langa directorul general al Romsilva. Nemultumit de faptul ca procesul deschis de Directia Silvica Bacau nu este oprit, Hrebenciuc i-ar fi scris lui Ioan Adam: „Suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câştiga 100%!" si „sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toţi. O să vezi.".

Presiunile asupra Romsilva ar fi continuat. Anchetatorii noteaza ca Hrebenciusc ar fi afirmat intr-o discutie ca trebuie sa vorbeasca cu Ilie Sarbu, pentru ca acesta sa-l "calce pe cap" pe directrul general al Romsilva.

Victor Ponta, premierul Romaniei: "Am aflat de la presa ca domnul Ilie Sarbu e urmarit penal, dupa care am aflat de la Parchet ca nu e urmarit penal. Pe cine sa cred? Grea intrebare, multumesc mult de tot."

Daca suprafata de teren retrocedata, spun ilegal procurorii DNA, ramane la 90.000 de hectare la un pret mediu de 5000 de euro pe hectarul de padure, asta ne duce undeva la suma fabuloasa de 450 de milioane de euro.

Ancheta in dosarul retrocedarilor a dus la acuzarea a trei judecatori, trei politicieni si mai multi oameni de afaceri si deschide usa catre o mafie despre care s-a vorbit mult si s-a facut putin.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Documente ale DNA. Viorel Hrebenciuc catre Ioan Adam:
Documente ale DNA. Viorel Hrebenciuc catre Ioan Adam: "Suntem in plin razboi cu Romsilva! Suta la suta fac ordine. Urat!"

Potrivit unor documente din ancheta procurorilor, obtinute de Mediafax, Viorel Hrebenciuc s-ar fi implicat in solutionarea retrocedarii unei suprafete de 43.000 de hectare de teren forestier.

MAFIA lemnului, lovita de DNA cu ajutorul
MAFIA lemnului, lovita de DNA cu ajutorul "Romania, te iubesc". Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal

Anchetatorii vorbesc despre 90 de mii de hectare de padure din judetele Bacau si Suceava pe care pretinsi urmasi ai unor familii ce au detinut candva mari proprietati le-au revendicat.

Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru o presupusa interventie la CNA. Narcisa Iorga de la CNA, pusa si ea sub invinuire
Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru o presupusa interventie la CNA. Narcisa Iorga de la CNA, pusa si ea sub invinuire

Unul dintre cei mai puternici oameni politici din Romania, Viorel Hrebenciuc are probleme la DNA. El este suspectat ca si-a exercitat influenta de lider politic in favoarea televiziunii detinute de omul de afaceri din Piatra Neamt Gheorghe Stefan.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.