Patru medici din Neamţ au inventat boli mai multor pacienţi, ca să îi ajute să primească concedii medicale
Patru medici din Neamţ sunt cercetaţi de DIICOT după ce s-a aflat că au inventat boli mai multor pacienţi, ca să îi ajute să primească concedii medicale, plătite cu bani de la stat.
La fraudă au participat şi angajaţi de la Casa de Sănătate, iar ca să fie siguri că sumele ajung unde trebuie erau înfiinţate firme, unde pacienţii cu boli fictive erau angajaţi în fals. Frauda în acest caz ajunge la 6 milioane de lei.
12 suspecţi au fost duşi la audieri la DIICOT, în Neamţ, acuzaţi că ar fi implicaţi în reţeaua care elibera certificate pentru concedii medicale fictive. Printre ei: doi medici de familie, un doctor cardiolog şi un altul - pneumolog. Au dat declaraţii şi unii funcţionari ai casei de sănătate - după ce înainte în locuinţele şi birourile lor au descins procurorii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Percheziţiile din Neamţ au început în zori şi au durat toată ziua. Anchetatorii au vizat trei instituţii publice şi 13 locuinţe ale membrilor grupării.
10 persoane care au beneficiat de concedii medicale fictive au încasat fraudulos de la stat 6 milioane de lei - spun surse din ancheta. Erau rude sau cunoştinţe ale medicilor şi funcţionarilor implicaţi în reţea.
Acestea erau - mai întâi - angajate în fals la diferite firme şi cei 4 doctori le diagnosticau cu boli fictive. Li se eliberau, apoi, documente în baza cărora primeau concediu medical. Şi, în final, societăţile comerciale unde figurau drept angajaţi - fără să fi trecut măcar o zi pe la serviciu - obţineau banii de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru concediile lor.
Firmele care au participat la fraudă ar fi fost "înfiinţate exclusiv în scopul obţinerii acestor sume de bani cu titlu de concedii medicale" - a transmis DIICOT prin intermediul unui comunicat.
Cercetările se fac în acest se fac pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual.