Patru delfini și trei lei de mare din Ucraina au ajuns la Constanța, după un drum de aproape 10 ore
Patru delfini și trei lei de mare de la delfinariul din Harkov au ajuns la Constanța, după un drum lung de aproape 10 ore.
Autoritățile din Ucraina au creat un coridor verde pentru ca animalele să ajungă în siguranţă în țara noastră. Mamiferele au rămas fără resursele necesare pentru supravieţuire, așa că ucrainenii au cerut ajutor specialiștilor de la delfinariul din Constanța.
Delfinii Marusa, Veter, Kiki și Maia, împreună cu cei trei lei de mare - Alex, Mary și Zosia, au plecat din Harkov la Odessa, în momentul în care delfinariul în care trăiau a fost bombardat de ruși. Au stat la Odessa o perioadă, timp în care autoritățile au pregătit documentele de transport. Au intrat la noi în țară prin vama Isaccea, și în cele din urmă au ajuns la Constanța.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Patru delfini și trei lei de mare de la delfinariul din Harkov au ajuns la Constanța. Bazinele delfinariului de la malul mării au fost reorganizate astfel încât mamiferele din Ucraina să se acomodeze cât mai ușor aici, mai ales că urmează o perioadă de carantină de 30 de zile.
Kiril Climciuc, organizator transport: „Am plecat în jurul orei 7:00 din Odessa și iată că am ajuns. Delfinariul este sub asediul bombelor tot timpul, toate ferestrele sunt sparte, distruse.”
Angelica Curlisca, antrenor delfini: „Au trebuit să fie și un pic sedate ca să stea liniștite pentru că un mamifer marin, care e învățat să înoate, nu poate să stea nemișcat atâtea ore. Acum inspectează bazinul, își stabilesc dimensiunile. Știți foarte bine că ei cu ecolocația trebuie să stabilească exact zona, adâncimea.”
În momentul în care au intrat în apă, delfinii au început să inspecteze bazinul. Au făcut ture dintr-o parte în alta, lucru care i-a bucurat pe antrenori.
Directorul Complexului Muzeal de Științe Constanța: „Sunt agitați, sunt stresați acum sunt cu ei și antrenorii noștri și colegii noștri ucraineni. Li se urmărește acum ritmul de respirație, la cât timp ies pentru a respire, pentru adaptare.”
Daria Daniliuc, veterinar: „Delfinii sunt bine, sunt într-o condiție bună. Totul s-a petrecut foarte repede. Îi vom vedea la vară când vor face un spectacol foarte frumos aici.”
Înainte de război, în spectacolele delfinilor din Harkov, turiștii puteau înota cu mamiferele. Mai mult, la delfinariul ucrainean, copiii cu probleme puteau fi tratați cu ajutorul delfinoterapiei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: constanta, delfini, delfinariu, odessa,
Dată publicare:
12-05-2022 07:57