Sute de delfini din Marea Neagră, au murit pe capete, doar în ultimele două luni. Cercetătorii, pun situația îngrijorătoare, pe seama războiului din Ucraina.

Pe țărmurile Odessei, dar și în România, Bulgaria și Turcia, au ajuns peste 100 de mamifere, care au eșuat după ce li s-a dereglat sistemul de ecolocație. Navele de război și exploziile submarine au contribuit la asta.

Primii care au intrat în alertă au fost biologii marini din Turcia care au observat că, într-un interval de timp scurt, zeci de delfini au eșuat pe țărmul oriental la Mării Negre.

„Nu este normal pentru Marea Neagră”

Bayram Ozturk, președinte Turkish Marine Research Foundation: „Am găsit peste 80 de delfini, a fost o moarte neașteptată, nu este normal pentru Marea Neagră. De aceea, credem că este din cauza războiului. Trebuie să monitorizăm aceste cazuri, aceste morți neobișnuite, care ar putea fi una dintre consecințele ecologice ale războiul din Marea Neagră. Nu poți ignora și nici subestima acest lucru.”

Tot mai mulți delfini au eșuat și pe litoralul nostru, începând de la Sulina și până la Vama Veche.

Costin Timofte, biolog ONG Mare Nostrum: „Situația este foarte îngrijorătoare, deoarece în ultimii 12 ani nu am avut un număr atât de mare până în momentul actual.”

Explicațiile experților

Cercetătorii cred că poluarea fonică ridicată generată de zecile de nave de război dar și de activitățile militare în curs, ar fi putut împinge cetaceele spre sud, către țărmurile românești, bulgare și turcești.

Valeria Abaza, directorul Institutului de Cercetări Marine „Grigore Antipa”: „Dacă frecvențele sau sunetele pe care le recepționează înapoi sunt perturbate din mediu natural din diverse motive, de alte surse emițătoare de sunete, atunci, ba nu își mai găsesc drumul pe care îl urmează, ba nu își găsesc hrana și atunci fie ajung la țărm, fie se încurcă în plasele pescarilor și sfârșesc cum știți, morți sau răniți, derutați pe plajă.”

Răzvan Popescu Mirceni, biolog Oceanic Club: „Realizez o monitorizare permanentă de doi ani de zile în largul Mării Negre în cadrul unui proiect și pot să vă spun că de aproximativ două săptămâni nu a mai avut loc nicio înregistrare a prezenței acestora, înainte avea înregistrări zilnice.”

Situația delfinilor din Marea Neagră înaintea războiului Rusia-Ucraina

La începutul acestui an, chiar ne bucuram că, după pandemie, numărul cetaceelor din Marea Neagră era în creștere.

Numărul delfinilor care eșuau la mal a fost în 2021 la cel mai mic nivel din ultimii zece ani.

S-au înregistrat doar 50 de decese pe litoralul românesc al Mării Negre, în condițiile în care în 2012 au fost găsiți aproape 200.

În anii '50 în Marea Neagră erau două milioane de delfini. Acum dacă mai sunt 250.000.