Patru delfini din orașul asediat Harkov ar trebui aduși la Constanța. Tratativele dintre cele două state, fără rezultat
Nu numai oamenii care fug din calea războiului din Ucraina au nevoie de ajutor, ci și animalele din gradinile zoologice sau parcurile acvatice. Patru delfini din Harkov ar trebui să fie aduși la Constanța.
Dar tratativele dintre autoritățile române și cele ucrainene durează foarte mult, răstimp în care bombardamentele din regiune sunt suportate cu o suferință inimaginabilă de aceste animale extrem de sensibile.
De mai bine de o lună, autoritățile de la malul mării poartă tratative cu antrenorii celor patru delfini din bazinul de la Harkov, Ucraina.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Adrian Bâlbă, specialist biolog: „Cu veterinarii ne-am înțeles, cu personalul delfinariului toată lumea este de acord, toată lumea este dornică să ajute, cu cei de la Direcția Sanitar Veterinară din Constanța, de asemenea, ne-am înțeles, la Ministerul Mediului există o rezervă”.
Iulian Călin, directorul Delfinariului Constanța: „Ne-au asigurat că în 24 de ore din momentul în care statul român le va da OK-ul ei îî aduc în Constanța. Vor veni cu medici, cu antrenori, cu specialiști, cu îngrijitori... Noi suntem gazde în situația asta. În Harkov se trage, se bombardează la 100 de metri de delfinariu, arată ca o cazemată delfinariul din Harkov”.
Și totuși, delfinii sunt încă la Harkov, iar Ministerul Mediului și autoritățile din Constanța nu se pun de acord.
Lorant Fullop, președinte Agenția Națională pentru Protecția Mediului: „Cu reprezentațele este puțin o problemă, căci dacă se întâmplă o tragedie, atunci Ministerul Mediului sau chiar APM Constanța va fi tras la răspundere. Delfinii pot veni până în 1 iunie, dăm acordul, nu este nicio problemă, numai să nu se facă spectacole”.
Antrenorii celor doi delfini din Constanța susțin că importantă este salvarea mamiferelor și apoi se poate lua o decizie asupra spectacolelor.
Dr. Angelica Curlișcă, specialist biolog la Delfinariu Constanța: „După ce va trece perioada de carantină, ne vom strânge ambele echipe, a lor și a noastră, pentru a stabili care sunt primii pași. Sunt din aceeași specie. Și atunci cele două domnișoare ale noastre vor putea experimenta viața într-un cârd mai mare, unde este și un mascul”.
Cele două femele de la Constanța, Ni Ni și Cen Cen, nu vor fi puse în același bazin cu delfinii din Harkov decât după o atentă observație, pentru ca interacțiunea cu un grup în care există și un mascul să nu fie dificilă. Oricum, va presupune un efort de adaptare și acceptare din partea ambelor părți. Importantă este, deocamdată, salvarea delfinilor din Ucraina.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi in ucraina, harkov, delfini, Delfinariu constanta,
Dată publicare:
18-04-2022 17:32