Rusia a început să folosească delfini în războiul pe care îi duce cu Ucraina. Ca să-și protejeze baza navala, de la Sevastopol ar fi antrenat, mamiferele să depisteze scafandrii ucraineni, care le-ar putea sabota ambarcațiunile.

Informația a fost prezentată de Institutul Naval al Statelor Unite, iar experții militari sunt de părere că Rusia a început să ia în serios amenințarea ucraineană, în Marea Neagră abia după ce a pierdut nava amiral Moskva.

La intrarea în portul Sevastopol, cea mai importantă bază navală din Marea Neagră, Rusia a amplasat două țarcuri pentru delfinii militari.

 

În portul Sevastopol mai multe nave de valoare ale armatei ruse sunt aranjate în afara razei de acţiune a rachetelor ucrainene dar sunt vulnerabile la sabotajul subacvatic.
Delfinii ar fi capabili să descopere inclusiv minele.

 

Contraamiral (R) Constantin Ciorbea, fost locțiitor al șefului Forțelor Navale Române: „În momentul în care descoperă un obiect, mină sau un scafandru sau un submarin, ei vin la dresor și practic asta înseamnă că e ceva în zona în care se afla el și după aceea la îndemnul sau la indicația dresorului se îndreaptă către locul unde a găsit ce-a descoperit el.”

Rusia folosește delfinii în scopuri militare de mai mulți ani.

 

Acum 6 ani, după ce Vladimir Putin a vizitat un delfinariu în Vladivostok - armata rusă a anunțat că vrea să cumpere cinci delfini, 3 masculi și 2 femele, și că este dispusă să plătească pentru fiecare 350 de mii de ruble.

Înainte existau informații că Rusia a folosit delfini în scopuri militare în timpul Războiului Rece.

Statele Unite ale Americii - la rândul lor - ar fi folosit delfini să caute mine, în Golful Persic, în războiul din Irak.

Și România a încercat să folosească delfinii în scopuri militare.

Adrian Bâlbă, biolog: „La noi în țară prin 70-72, în Mangalia, 2 Mai a avut, armata română a avut un program de folosire a delfinilor cu scop militar. Nu avem un golf unde să putem închide și unde să putem lucra cu delfini în stare de semisălbăticie. Însă, în Golful Californiei și Sevastopolului s-a continuat o bună perioadă ceea ce a făcut ca aceste animale să ajungă și în astfel de situații.”

Dr. Răzvan Popescu Mirceni, biolog: „Se utilizează în special specia afalin pot să recunoască o anumită navă sau mai multe după vibrațiile de la motor.”

Armata americană avea încă din anii 60 o bază militară unde se antrenau delfinii.

În războiul din Vietnam mamiferele ar fi fost folosite pentru păzirea bărcilor militare și pentru a ucide scufundătorii inamici.