Patronul firmei care a făcut dezinsecţia în "blocul morții" din Timișoara a fost reţinut

×
Codul embed a fost copiat

Patronul Bistim Dera SRL, firma care a făcut dezinsecţia şi deratizarea în blocul de locuinţe din Timişoara în care au murit doi copii şi mama unuia dintre ei, a fost reţinut pentru 24 de ore.

În cursul zilei de marţi urmează ca acesta să fie audiat de Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş care a preluat dosarul, şi va fi prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, informează News.ro.

UPDATE. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş spune că firma Bistim Dera SRL nu are autorizaţie de funcţionare din moment ce şi-a schimbat adresa, în timp ce Direcţia de Sănătate Publică spune că nu a făcut niciodată vreo verificare la această firmă.

Ambele instituţii nu au putut spune cine ar fi trebuit să îi acorde firmei Bistim Dera SRL autorizaţia pentru folosirea de substanţe toxice,utilizate pentru dezinsecţie şi deratizare în blocul din Timişoara în care au murit trei oameni, iar alte zeci au ajuns la spital.

”Firma avea autorizaţie sanitar veterinară din 2015. El este complet şi conform... Problema e că de dimineaţă am făcut verificări pe internet şi apare la altă adresă şi probabil în momentul acesta noi autorizăm doar punctul de lucru, nu sediul social. Dacă se adevereşte, el figurează la altă adresă şi înseamnă că în acest moment nu este autorizat sanitar veterinar”, a declarat Cristina Popa, directorul DSVSA Timiş.

Citește și
FILMUL tragediei din Timișoara
FILMUL tragediei din Timișoara. 12 copii și 8 adulți sunt internați în spital

Întrebată din nou dacă firma Bistim Dera SRL avea sau nu autorizaţie pentru folosirea substanţei, Popa a declarat că ”Noi verificăm. Pentru punerea pe piaţă a biocidelor răspunde Ministerul Sănătăţii. Nu ştiu...”.

Cornelia Malac, directorul DSP Timiş a adăugat că ”unitatea care prestează serviciile este obligată să obţină autorizaţia şi acele atestate fitosanitare”. ”Fiecare substanţă trebuie atestată fitosanitar. Înainte era o structură la Direcţia Agricolă, acum e o comisie care ţine direct de Ministerul Agriculturii. DSP trebuie să verifice această unitate dacă informează populaţia, dacă foloseşte substanţele şi recomandările producătorilor”, a adăugat ea.

Întrebată, de asemenea, dacă DSP Timiş a făcut vreo verificare la firma Bistim Dera SRL care a făcut dezinsecţie şi deratizare în blocul în care au murit trei oameni, Cornelia Malac a răspuns negativ. ” DSP nu a verificat această unitate”, a spus Malac.

UPDATE. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au anunţat că în procesul de deratizare a blocurilor din Timişoara, printre care cel în care trei oameni şi-au pierdut viaţa, există indicii că a fost folosită substanţa Delicia - Gastoxin care conţine fosfură de aluminiu, foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, şi care necesită pentru utilizare autorizaţie specială.

Avocatul Călin Stăiculescu a declarat că Ioan Sorin Buţă, clientul său, s-a declarat surprins în faţa anchetatorilor despre situaţia creată în urma acţiunii de dezinsecţie şi deratizare.

Bărbatul a declarat că dezinsecţia şi deratizarea s-au făcut, vineri, în 24 de apartamente de pe strada Mioriţei, nr. 8, care imediat după acţiune au fost închise şi sigilate cu bandă adezivă. Acesta urma să se întoarcă după câteva zile să continue igienizarea şi primise asigurări de la proprietarul garsonierelor că acestea nu sunt locuite în perioada următoare.

Buţă le-a mai spus anchetatorilor că a încheiat un contract în valoare de 5.000 de lei cu proprietarul garsonierelor, iar substanţa folosită a fost cumpărată de la ”o cunoştinţă” cu 600 de lei, iar pentru aceasta nu a primit bon fiscal.

 

Ce spun medicii

 

Managerul spitalului județean Timișoara, Marius Craina, spune despre pacienți că se află în stare stabilă, dar rămân internați pentru siguranță timp de minimum șase zile.

Cei care nu au fost internați și-au petrecut noaptea într-un hotel pus la dispoziție de reprezentanții mitropoliei.

Dincolo de ancheta legată de felul iresponsabil în care a acționat firma de deratizare, rămâne și problema modului în care au acționat din nou serviciile de urgență. La 112 au fost, în decurs de 48 de ore, 15 apeluri de la aceeași adresă. Oamenii se simțeau rău, aveau amețeli și vărsături, însă nicio autoritate nu a făcut legătura între cazuri.

„În ceea ce privește numărul mare de apeluri de la aceeași adresă, vreau să vă spun că da, a fost mare, dar opt apeluri au fost numai pentru două persoane. Și au fost acei părinți, mama și tată, ai unuia dintre copiii decedați. De câteva ori am fost acolo și prezentau depresii în urmă morții copilului. Au refuzat internare, până la urmă i-am mai convins, i-am mai dus o dată până la spital, s-au întors iar de la spital", a declarat Leonida Iancu, director al Serviciului Județean de Ambulanță.

Opt dintre apeluri au venit de la aceeași familie, de altfel cea mai afectată de substanță neurotoxică. Însă alte cinci au venit de la vecini de-ai lor. 112 susține că nu are în atribuții să facă astfel de analize și că doar transferă apelul către ambulanță. Această din urmă susține că apelurile au venit la un interval mare de timp și că turele s-au schimbat. Astfel, în mod revoltător, nimeni nu și-a dat seama de amploarea problemei.
 

Ce acuzații i se aduc lui Ioan Sorin Buță

 

Acuzaţiile care i se aduc lui Ioan Sorin Buţă sunt omor din culpă, vătămare corporală din culpă şi trafic de substanţe interzise.

Bistim Dera SRL are ca obiect de activitate nu doar dezinsecţie şi deratizare, ci şi operaţiuni de curăţenie în trenuri, autobuze, avioane, în cisterne rutiere şi maritime, curăţenie şi întreţinere piscine, curăţat de sticle, măturat de străzi şi îndepărtat zăpada.

Are sediul într-un apartament de bloc din Timişoara, cu un singur asociat care e şi administrator. Şi-a început activitatea în 2015. Anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri, adică totalul vânzărilor facturate, de 142.759 de lei. Tot în 2018 a înregistrat un profit net de 19.000 de euro şi datorii de peste 1.000 de euro, în condiţiile în care cu un an înainte, datoriile firmei depăşeau 50.000 de lei.

Între timp, marţi dimineaţă, la ora 8.00, la Spitalul Judeţean Timişoara mai erau 8 adulţi internaţi, la Spitalul Municipal, alţi trei, iar la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” mai sunt 19 copii internaţi. În total, 30 de persoane se află încă în spitale, după acţiunile de dezinsecţie şi deratizare din cele două blocuri de locuinţe care au fost evacuate luni.

Şase persoane sunt cazate la un hotel, la Mitropolia Banatului si la Liceul Silvic din Timişoara, în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţi. Restul oamenilor evacuaţi s-au adăpostit la rude si prietenui. 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
O nouă alertă la Timișoara. Un al doilea bloc a fost evacuat, după ce s-a făcut deratizare
O nouă alertă la Timișoara. Un al doilea bloc a fost evacuat, după ce s-a făcut deratizare

Autorităţile din judeţul Timiş au decis evacuarea unui al doilea bloc de locuinţe din Timişoara, unde chiar luni dimineaţa a fost făcută dezinsecţie şi deratizare la fel ca în blocul de pe strada Mioriţa unde doi copii şi mama unuia dintre ei au decedat.

FILMUL tragediei din Timișoara. 12 copii și 8 adulți sunt internați în spital
FILMUL tragediei din Timișoara. 12 copii și 8 adulți sunt internați în spital

Un caz extrem de grav s-a petrecut într-un bloc din Timișoara. Doi copii și mama unuia dintre ei au murit, iar alţi 20 de locatari au ajuns la spital, cel mai probabil intoxicați cu un compus chimic periculos.

Mărturia tatălui bebelușului mort după dezinsecție, la Timișoara:
Mărturia tatălui bebelușului mort după dezinsecție, la Timișoara: "Aveau nişte măşti"

Scandal de proporţii după un lanţ de tragedii, într-un imobil din Timişoara.

Primele rezultate în ancheta deceselor de la Timișoara, după o dezinsecție. Sute de oameni, evacuați
Primele rezultate în ancheta deceselor de la Timișoara, după o dezinsecție. Sute de oameni, evacuați

Incident tragic la Timișoara. Doi copii și mama unuia dintre ei au murit, iar alte șase persoane dintr-un bloc de pe strada Mioriței au ajuns la spital, după ce în imobil s-ar fi făcut dezinsecție.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.