FILMUL tragediei din Timișoara. 12 copii și 8 adulți sunt internați în spital

×
Codul embed a fost copiat

Un caz extrem de grav s-a petrecut într-un bloc din Timișoara. Doi copii și mama unuia dintre ei au murit, iar alţi 20 de locatari au ajuns la spital, cel mai probabil intoxicați cu un compus chimic periculos.

UPDATE- Autorităţile au explicat şi de ce nimeni nu s-a sesizat, după ce la 112 au fost 15 apeluri în numai două zile din acel bloc.

Leonida Iancu, directorul Serviciului Județean de Ambulanţă: „În opt apeluri au fost numai pentru două persoane. Şi au fost acei părinţi, mama şi tată, ai unuia din copiii decedaţi care noi de câteva ori am fost acolo şi prezentau depresii în urma morţii copilului. Au refuzat internare, până la urmă i-am mai convinsi-am mai dus o dată până la spital, s-au întors iar de la spital ".

Poliţiştii refuza să spună cu ce s-au intoxicat oamenii.

Alin Petecel - insp.şef al IPJ Timiş: „Exista un punct de vedere al direcţiei de sănătate, însă nu aş vrea să dau vreo substanţă. Administratorul firmei a fost audiat, sunt mai multe activităţi în derulare".

Citește și
Trei decese într-un bloc din Timișoara - 3
Primele rezultate în ancheta deceselor de la Timișoara, după o dezinsecție. Sute de oameni, evacuați

UPDATE - Numărul copiilor din blocul din Timișoara, internați la spitale din oraș, a ajuns la 12.

Potrivit ultimelor date, la Spitalul L. Țurcanu din Timișoara sunt internați 12 copii, cu evoluție favorabilă, și 5 adulți însoțitori. Evoluția acestora va fi monitorizată până marți.

Pe de altă parte, la locul de cazare pregătit de autorități s-au prezentat doar 4 persoane.

O firmă a făcut dezinsecția și deratizarea, iar echipajele speciale au găsit urme de substanțe neurotoxice.

Pentru că pericolul încă există, blocul cu 200 de apartamente a fost evacuat, iar oamenii își vor petrece noaptea la un liceu din Timișoara.

 

 

Tatăl bebeluşului mort: "Nu mai putea să respire"

 

Oamenii au început să simtă rău încă de vineri în blocul cu 200 de locuinţe sociale din zona complexului studenţesc din Timişoara. O ambulanţă a fost solicitată să intervină atunci în cazul unui nou-născut de 10 zile care acuza vărsături şi diaree. Bebeluşul a intrat în stop cardio-respirator şi a murit la spital.

Tatăl bebeluşului mort: "Nu mai putea să respire, i-am făcut ce am putut şi am sunat la salvare, şi în salvare la fel. Nu au putut să-l mai salveze".

Aceeaşi soartă au avut-o un copil de 3 ani şi mama lui care locuiau în acelaşi imobil. Cel mic a murit duminică, iar femeia s-a stins luni.

 

Starea pacienților internați

 

La spitalele din Timişoara au mai ajuns 7 copii şi 8 adulţi. Printre ei şi soţul femeii decedate.

Mihai Grecu, medic UPU SMURD: "Starea lui se poate înrăutăţi dacă ţinem cont de felul în care a evaluat pacienta, fără îndoială are motive serioase să rămână internat şi este pe secţia ATI, toxicologie"

În blocul în care locuiau victimele, asociaţia de proprietari a chemat o firmă săptămâna trecută să facă dezinsecţia şi deratizarea la două etaje. Locatarii dau vina pe substanţele folosite.

Tânăra: "Au deratizat şi, din ce am înţeles, copiii au început să moară"

S-a găsit o substanță neurotoxică

 

Echipajele speciale de la ISU care identifică ameninţările chimice, bacteriologice, radiologice şi nucleare - trimise în zona - au găsit astăzi urme de substanţe neurotoxice periculoase.

Lucian Mihoc, inspector-șef ISU Timiș: "Trebuie să aflăm clasa de substanță, s-au evacuat etajele 4, 3 şi celelalte etaje. În urma primelor cercetări chimice, am constatat că la casa scării, între 3 şi 4, s-a detectat prezenţa unei substanţe neurotoxice."

Pentru că pericolul era uriaş, autorităţile au decis evacuarea blocului. Echipele de intervenţie au scos din imobil 45 de oameni. 14 dintre ei au fost duşi la spital pentru analize.

Femeie: "Am venit de la lucru şi am văzut un domn care sigila ușa la etajul 4. L-am intrebat ce face, a zis că dăm cu soluţie. Un pic de miros, am simţit "

Daniel Cristain Frantescu, subprefect Timiș: "Am decis următoarele măsuri: evacuarea imediată a locuitoriulor şi avaluarea medicală, relocarea în locaţii de pe teritoriul Timișoarei, şi bineinteles, cercetarea şi centralizatrea datelor"

Deocamdată oamenii care locuiesc în bloc nu sunt lăsaţi să se întoarcă în locuinţele lor. Autorităţile le-au amenajat un adăpost la un liceu din oraş.

Firma a făcut deratizări în alte două locații

 

Firma care a făcut deratizarea în bloc a fost chemată să intervină şi la un restaurant şi un club din Timişoara. Ambele localuri sunt închise, iar echipele ISU verifica dacă şi acolo sunt urme de substanţe periculoase.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, firma care a făcut dezinsecţia şi deratizarea ar fi trebuit să îi anunţe pe locatari de aceste proceduri, dar regula nu ar fi fost respectată.

Tatăl bebeluşului: "Au intrat în camerele care erau goale și au dat cu substanțe, aveau nişte măşti, au izolat".
Reporter: "V-au anunţat?"
Tatăl bebeluşului: "Nu știm nimic"

Reprezentanţii societăţii care a făcut dezinsecţia şi deratizarea, dar şi administratorul blocului au fost chemaţi la audieri de procurori.

Ancheta declanşată în aces caz trebuie să stabilească şi de ce nu s-a intervenit mai repede în acest caz şi de ce a fost nevoie să moară oameni.

Doctorii spun că una dintre probleme a fost că nu toţi pacienţii aveau în buletin aceeaşi adresă şi că din acest motiv nu au dat mai devreme alarma.

În prima fază, nici diagnosticele nu au dat de bănuit.

Mihai Gafencu, purtător de cuvant al Spitalului de Copii Timișoara: "Simptome diferite, în sensul că aarticularitatea nou-născutului, fragilitatea lui şi desigur alimentaţia lactată şi alte simptome digestive, au putut duce la aspiraţia laptelui, celălalt o patologie cu metabolism afectat care a ridicat suspiciunea de diabet, apoi a prezentat o hipopotasemie care a dus la deces cel mai rapid, stop cardiac"

Oficialii au anunţat că vor verifica dacă societatea de deratizare şi dezinsecţie deţine toate avizele pentru substanţele biocide utilizate şi dacă acestea au fost administrate corespunzător.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Mărturia tatălui bebelușului mort după dezinsecție, la Timișoara:
Mărturia tatălui bebelușului mort după dezinsecție, la Timișoara: "Aveau nişte măşti"

Scandal de proporţii după un lanţ de tragedii, într-un imobil din Timişoara.

Primele rezultate în ancheta deceselor de la Timișoara, după o dezinsecție. Sute de oameni, evacuați
Primele rezultate în ancheta deceselor de la Timișoara, după o dezinsecție. Sute de oameni, evacuați

Incident tragic la Timișoara. Doi copii și mama unuia dintre ei au murit, iar alte șase persoane dintr-un bloc de pe strada Mioriței au ajuns la spital, după ce în imobil s-ar fi făcut dezinsecție.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.