Patronii vor să deschidă restaurantele, Guvernul se opune. „Industria restaurantelor și a hotelurilor este aproape de ATI”

Ultima actualizare: 05-08-2020 20:03

„Industria restaurantelor și a hotelurilor, este aproape de terapie intensivă”, spun cei care au afaceri în acest domeniu grav lovit de pandemie.

Patronii vor să deschidă restaurantele, însă guvernul s-a opus. Acum așteaptă undă verde ca să poată primi turiștii de pe litoral la terase până la miezul nopții, și la hoteluri, și în spațiile pentru luat masa.

Zeci de agenţi economici de la mare i-au cerut prefectului din Constanța să prelungească măcar cu o oră programul teraselor. Managerii susţin că au fost obligaţi să concedieze o tură de angajaţi, iar încasările au scăzut imediat după anunţul autorităţilor privind noul program.

Ramona Pripas, manager de terasă: „Încasările au fost diminuate în ultima perioadă, începând din weekend, cu 35-40%. Este şi foarte cald, oamenii încep să vină la terasă de la ora 20 şi practic nouă ne rămân două ore în care ne putem servi clienţii”.

Cătălin Crăciun, şef de sală: „Într-adevăr, au urmat şi aceste scăderi salariale. Unii salariaţi au înţeles, alţii au plecat, au ales alt job sau altă ramură, să lucreze în altă ramură”.

Prefectul judeţului Constanța a trimis mai departe, la Guvern, solicitarea de a închide terasele la miezul nopţii.

George Niculescu, prefectul judeţului Constanța: „Mi-au solicitat să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a prelungi programul de funcţionare, pentru a prelungi programul de la ora 23 la ora 24”.

O altă propunere a venit de la reprezentanţii asociaţiei HORA, care l-au rugat pe premier, într-o întâlnire la Guvern, să deschidă măcar restaurantele din interiorul hotelurilor din zonele turistice.

Dragoş Anastasiu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism: „Noi nu considerăm această măsură o relaxare, ci dimporivă, pentru că ajută la decongestionarea teraselor de la mare. Ştim că toate lumea se înghesuie la micul dejun, la prânz şi la cină”.

Un răspuns de la Guvern ar putea să vină într-o săptămână.

Răzvan Pârjol, secretar de stat la Ministerul Economiei: „Totul depinde de situaţia epidemiologică, de situaţia sanitară. În momentul în care această situaţie este considerată suficient de pozitivă, acest lucru se va întâmpla”.

Daniel Mischie, preşedinte al HORA: „Premierul nu este dispus la o discuţie pentru redeschiderea restaurantelor, având în vedere numărul mare de infecţii. Considerăm că industria de hoteluri şi restaurante este aproape de ATI”.

Luna august este decisivă pentru închiderea multor restaurante, s-au plâns reprezentanţii industriei premierului. Acestea s-ar adăuga celor care au deja lacătul: 40% din câte erau dechise anul trecut.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO