Grecii și bulgarii știu să facă turism. Cum reușesc să atragă turiștii cele două țări

Ultima actualizare: 04-08-2020 22:01

Și în pandemie vecinii bulgari ne dau lecții de turism. Pe litoralul lor hotelierii se gândesc mai mult la siguranța vizitatorilor decât la încasări.

Aşa se face că hotelurile bulgărești sunt ocupate în proporție de 60 la sută. Ca să evite aglomerația și implicit răspândirea virusului și patronii de hoteluri și taverne din Grecia au luat măsuri de siguranță.

Iar clienții chiar dacă sunt la jumătate față de anii trecuți revin cu aceeași plăcere pentru peisaje, orașe pitorești, mâncare bună, și plaje curate.

Plajele micuţului oraş bulgăresc Obzor sunt pline de nemţi, englezi, francezi, români, şi, ca niciodată bulgari. Toate regulile de siguranţă se respectă aici. Şezlongurile sunt grupate maximum câte patru, în funcţie de numărul membrilor de familie. Iar între grupuri există cei 2 metri impuşi de normele de sănătate. Chiar şi în apă, primează siguranţă turistului.

Salvamar, bulgar: ”Din tot sufletul meu vă spun! Veniţi la noi în Bulgaria, draga prieteni români. Dumnezeu să vă binecuvânteze”.

Ca să evite aglomeraţia, hotelierii bulgari au primit fiecare câte o bucată de plajă, de care răspund cu capul.

Au paznici, agenţi de securitate, şezlongurile sunt puse la distanţă. Şi, foarte important sunt bine delimitate zonele în care vin localnicii, de cele în care vin turiştii. Aşadar, totul pare mult mai aerisit. Lumea nu se înghesuie, nu vezi şezlonguri foarte multe unul lângă altul. Acolo unde le găseşti sunt, în general, membrii ai aceleiaşi familii.

Iar rezultatul se vede: nimeni nu vine din afara perimetrului hotelului. În plus, nu exista resort fără piscină. Unele au şi câte şase. Iar turiştii chiar au de unde să aleagă.

Reguli similare şi la fel de bine respectate sunt şi în Grecia. Şezlongurile au fost distanţate astfel încât pe plajă nu vedem niciodată om lângă om. Iar patronii de taverne şi restaurante au luat toate măsurile ca să le ofere siguranţă vizitatorilor francezi, italieni, americani şi greci.


Yannis Mantalovas: " Încercăm să facem totul ca vizitatorii să mănânce bine, să doarmă bine. Să fie deci în formă bună, aşa încât dacă vine virusul să nu-i afecteze".

Un singur caz de covid a fost înregistrat până acum în insula Paros, un paradis turistic în regiunea cicladelor din marea Egee. Asta nu i-a făcut însă pe greci să se relaxeze. Dimpotrivă pe plajă sunt respectate toate măsurile de prevenţie. Angajaţii poartă tot timpul mască, şezlongurile sunt dezinfectate după plecarea turiştilor, iar mâncarea şi băuturile sunt servite doar în recipiente de unică folosinţă.

Este adevărat însă că numărul vizitatorilor este şi la greci mai mic faţă de anii trecuţi. În Insula Paros, de pildă, scăderea e de aproape 60 la sută.

Pentru prima dată, în curând vizitatorii Greciei vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru serviciile de sănătate oferite în timpul şederii lor în ţară. Dar chiar şi aşa, turiştii se întorc relaxați şi odihniți.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO