Patronii români recrutează tot mai mulți angajați din Asia. Cât câștigă imigranții și cât primeau în țările lor
Tot mai mulți patroni din zona serviciilor, oieritului sau chiar salubritate au rămas fără angajați. Așa se face că unii dintre ei fac recrutări în Asia, în țări cu nume exotice.
Mioarele sunt mânate acum de ciobani nepalezi, în timp ce gunoaiele de pe domeniul public sunt strânse de lucrători din Bangladesh.
Societatea de gospodărire urbană din Galați a adus muncitori din Bangladesh. 20 de lucrători din această țară muncesc deja pe străzi, iar zilele următoare vor sosi încă 20.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Cât câștigă imigranții în Asia comparativ cu salariul din România
Oamenii spun că în țara lor salariul este extrem de mic, echivalentul a 200-300 de lei pe lună, iar aici în România, iau în mână aproape 2.000 de lei, tichete de masă și au cazarea asigurată.
Reporter: „-Când ai sosit în România?”
Rejaul Karim, muncitor Bangladesh: „-Pe 15, luna aceasta.”
Reporter: „-Îți place?”
Karim: „-Sigur că îmi place.”
Reporter: „-Ce muncă faci aici?”
Karim: „-Tai iarba.”
Naeam Mia, muncitor din Bangladesh: „E o țară frumoasă. Vreau să stau cinci ani. Cinci sau chiar 10 ani.”
Contractele muncitorilor au o durată de doi ani. Oamenii din zonă sunt mulțumiți și spun că strainii fac treabă bună.
Femeie: „Sunt foarte conștiincioși. Nu plecau, deși era ceasul cinci și nu plecau până nu făceau ce trebuiau să facă”,
Adrian Constandache, angajat Gospodărire Urbană Galați: „Le place, vor să învețe. Sunt oameni buni, respectuoși, ne înțelegem bine. Bine, nu prea știu limba, dar ne înțelegem prin semne.”
Și proprietarii de stâne caută muncitori străini, după ce ciobanii noștri au plecat să aibă grijă de oile și caprele francezilor, italienilor și englezilor pe mult mai mulți bani.
Un fermier din Neamț lucrează în fermă cu cei doi fii ai săi, însă nu mai face față. Pentru că nu a găsit nici un român, a decis să angajeze doi muncitori din vechea provincie indiană Bengal.
Nicu Crăciun, proprietar stână: „Să știe engleză, să ne putem înțelege, să nu consume alcool. Vor fi plătiți cu salariul minim în agricultură, 3.000 de lei pe lună, casă, masă, inclusă.”
Ionică Nechifor, președinte asociația Moldoovis: „Am dat anunțuri peste anunțuri, am făcut tot felul de promovări, în ideea de a găsi personal. Ne recomandă să aducem din India și Nepal.”
„Ținând cont de faptul că foarte mulți oameni din România migrează în continuare în vestul Europei, ne așteptăm la o creștere din ce în ce mai mare”
Cristina Mihai, specialist resurse umane: „Ținând cont de faptul că foarte mulți oameni din România migrează în continuare în vestul Europei, ne așteptăm la o creștere din ce în ce mai mare.”
De altfel, în perioada următoare, mulți fermieri de la noi vor merge în Nepal, pentru a căuta forță de lucru.
Nepalezii ar urma să fie plătiți cu 400 de dolari pe lună în România
În România, nepalezii ar urma să fie plătiți, cu 400 de dolari pe lună, față de 100, cât câștigă în țara lor.
Numai în ultimul an, cererea pentru muncitori aduși din Asia a crescut cu aproximativ 40%.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Asia, angajati, imigranti, muncitori,
Dată publicare:
22-06-2022 20:13