„Există ameninţări grave asupra flancului sudic”. Spania va cere NATO să ofere aceeași atenție migrației ca actelor teroriste
Spania, în calitate de gazdă a viitoarei conferințe NATO, va face presiuni pentru includerea „ameninţărilor hibride” precum migraţia ilegală, insecuritatea alimentară şi terorismul în noua foaie de parcurs politică a Alianţei Nord-Atlantice.
Anunțul a fost făcut de Ministrul spaniol de Externe Jose Manuel Albares, într-un interviu acordat miercuri pentru Reuters, citat de Agerpres.
Summitul, preconizat pentru 29-30 iunie la Madrid, va fi unul dintre cele mai importante de la crearea NATO în 1949. El va elabora „conceptul strategic” al Alianţei pentru deceniul viitor, descriindu-şi misiunea pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia şi al admiterii de noi membri, precum Finlanda şi Suedia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Spania crede că flancul sudic al NATO este amenințat
Spania insistă ca NATO să acorde mai multă atenţie ameninţărilor non-militare asupra „flancului său sudic”, provenind din ţări din Maghreb şi din Sahel, sub influenţa crescândă a Rusiei, a spus Albares.
„Vrem să se recunoască că există de asemenea ameninţări grave asupra flancului sudic,” a declarat şeful diplomaţiei spaniole.
Suveranitatea, 'amenințată de terorism, probleme energetice și migrație ilegală'
„Terorismul, securitatea cibernetică, utilizarea politică a resurselor energetice şi migraţia ilegală impietează toate asupra suveranităţii noastre,” a adăugat el.
În ultimele săptămâni, surse din cadrul NATO au declarat pentru Reuters că având un conflict în plină desfăşurare în apropiere de flancul său estic şi de regiuni precum statele baltice, care exercită presiuni pentru a obţine mai multe resurse, orice angajament ferm pentru flancul sudic este improbabil.
Când vom fi opt miliarde de oameni pe Pământ. Țările cu cei mai mulți locuitori
Sursa: Agerpres
Etichete: NATO, Spania, migratie, mancare, alimente, terorism,
Dată publicare:
08-06-2022 21:33