Patriarhia Romana: "Trebuie continuata lupta anticoruptie, iar cei vinovati trebuie sanctionati"

Ultimul update: Luni 06 Februarie 2017 07:07
Data publicarii: Vineri 03 Februarie 2017 08:48
Categorie: Actualitate

Lupta anticoruptie trebuie continuata, dar nu trebuie folosita in scopuri politice partinice, afirma Patriarhia Romana.

De asemenea, intr-un  mesaj citat de Agerpres, Patriarhia afirma ca sanctionarea si folosirea penitenciarelor nu trebuie confundata cu exterminarea.

"Societatea romaneasca este foarte tulburata in aceste zile, deoarece exista un conflict intre institutii majore ale statului si, ca atare, o polarizare in randurile populatiei. Desi neutra din punct de vedere politic, Biserica nu este indiferenta in plan social, ci recepteaza orientarile sau dorintele majore ale poporului: dreptatea sociala, diminuarea saraciei si cresterea nivelului de trai. In acest sens, trebuie continuata lupta anticoruptie, iar cei vinovati trebuie sanctionati, deoarece hotia si furtul degradeaza societatea in plan moral si material.

Totodata, lupta impotriva coruptiei nu trebuie folosita in scopuri politice partinice, iar sanctionarea si folosirea penitenciarelor nu trebuie confundata cu exterminarea, deoarece scopul acestora este indreptarea si reintegrarea sociala a celor care recunosc si regreta faptele rele pe care le-au savarsit", se mentioneaza in documentul transmis de Biroul de presa al Patriarhiei Romane.

In acest context social, "Biserica indeamna la rugaciune, dialog si coresponsabilitate sociala".

"In acest context social polarizat si fracturat, in calitatea ei de 'factor al pacii sociale' (cf. Legea cultelor nr. 489/2006, art. 7, al.1), Biserica indeamna la rugaciune, dialog si coresponsabilitate sociala. Rugaciunea este necesara, deoarece lumineaza ratiunea, pacifica patimile egoiste si cultiva comuniunea de iubire a oamenilor cu Dumnezeu si intreolalta. Dialogul este necesar pentru a depasi conflictele intre persoane, institutii si orientari sociale divergente.

Coresponsabilitatea sociala este necesara, deoarece transferul de responsabilitate totala asupra adversarului nu rezolva problemele comune ale societatii, care au nevoie de solutii concrete elaborate in comun. Patriarhia Romana cheama pe toti slujitorii Sfintelor Altare si pe toti credinciosii sa savarseasca rugaciuni pentru pacea si unitatea poporului roman, pentru innoirea vietii morale si spirituale a societatii romanesti, dar si sa incurajeze dialogul si coresponsabilitatea in societate", se mai arata in comunicat.

Acest comunicat vine la scurt timp dupa un alt mesaj, publicat pe pagina de Facebook a agentiei de presa a Patriarhiei, Basilica.

In contextul lumii de astazi, framantata de neintelegeri si razboaie, este nevoie mai mult ca oricand de facatori de pace, afirma patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, intr-un "Indemn la rugaciune".

"Adesea exista violenta si tulburare si pentru ca oamenii nu mai aduna in sufletul lor pacea care vine de la Dumnezeu si care pacifica patimile egoiste ca abuzul de putere si de profit material fara limite. Sa ne rugam mai intens lui Dumnezeu, Maicii Domnului si tuturor sfintilor care au fost facatori de pace sa aduca pace, ocrotire si armonie in familie, in societate si, mai ales, intre popoare in lumea de astazi", spune patriarhul Daniel, in mesajul postat pe pagina de Facebook a Agentiei Basilica.

Potrivit acestuia, "pacea si bucuria sunt doua daruri Dumnezeiesti care trebuie primite cu recunostinta, ele trebuie cautate si cultivate".

"Cand omul nu mai are pace in suflet, in familie, cand nu mai exista pace in societate, toate se tulbura, toate se intristeaza, ajung in stare de confuzie. Dar pacea Dumnezeiasca este armonia pe care Duhul Sfant o construieste in sufletul omului, facandu-l sa se uite la sine, in iubirea lui Dumnezeu si in iubirea fata de semeni", arata patriarhul.

Patriarhul Daniel, la 1 an dupa moartea celor 64 de tineri in clubul Colectiv:
Patriarhul Daniel, la 1 an dupa moartea celor 64 de tineri in clubul Colectiv: "Reinnoim apelul nostru!"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Siegfried Mureșan
Europarlamentar: „Guvernul României vede Preşedinţia UE ca pe o povară”
Un copil din Călărași a chemat jandarmii după ce a văzut un bărbat care amenința oamenii cu un cuțit
Președintele Iohannis îi cere demisia lui Tudorel Toader, după opinia Comisiei de la Veneția: „Și-a compromis credibilitatea”
Fabrica de arme de la Cugir va semna un contract de zeci de milioane de dolari cu americanii
Grindeanu: Abia am reuşit să o conving pe soţie că am salariu 8.000 lei şi nu 10.000 euro
Judecătoarea Elena Burlan de la Tribunalul Bucureşti, trimisă în judecată pentru luare de mită
profesor
Un învățător din Botoșani este acuzat că a strâns de gât un elev de clasa I
Un bărbat a murit şi doi au fost răniţi într-un accident provocat de o persoană cu probleme psihice
Adina Florea, interviu la CSM: ”Dacă mă numește domnul președinte, voi merge la DNA”
Proteste anunțate duminică, în Piața Victoriei, împotriva OUG privind legile justiției
Bărbat în stare gravă la spital, după ce a intrat violent în stâlpul unui pasaj din București
Concurs pentru secţia de investigare a magistraţilor: ”M-am înscris dintr-un impuls”