Patriarhia explica de ce preotii NU vor da bon fiscal. Ce se intampla cu banii pe care ii lasa enoriasii in biserica


Ultimul update: Sambata 16 Mai 2015 07:07
Data publicarii: Miercuri 13 Mai 2015 13:46
Categorie: Stiri actuale
Patriarhul Daniel - agerpres

Biserica Ortodoxa Romana a tinut sa raspunda la intrebarea "de ce preotii nu dau bonuri", acuzand referirile pe subiect din ultima vreme ca fiind facute din "rea vointa" sau "ignoranta".

Oricine are un cont de Facebook a remarcat probabil in ultima vreme macar o postare legata de subiectul BOR si ANAF - de ce nu sunt emise bonuri fiscale si pentru serviciile de natura religioasa. De exemplu:

 

ANAF, da' biserici nu închizi?Acolo nu se dă bon niciodată. Biserica e stat în stat?

Posted by Cristian Ghinghes on Tuesday, March 31, 2015
 

As vrea o situatie de la ANAF din care sa aflu cite biserici au case de marcat si dau bonuri. Sau chitanțe. De botez, de...

Posted by Cristian Crisbasan on Saturday, April 4, 2015

Patriarhia a publicat marti pe site-ul basilica.ro un punct de vedere in legatura cu aceasta situatie.

"Cultele religioase sunt persoane juridice de drept privat si utilitate publica care se organizeaza si functioneaza potrivit Legii Cultelor (nr. 489/2006), in baza prevederior Constitutiei Romaniei(art. 29 si 30). Acestea sunt autonome si organizate potrivit propriilor statute sau coduri canonice.

(...)

Astfel, Codul fiscal al Romaniei precizeaza la art. 15 alin.1 lit. f ca veniturile realizate de unitatile bisericesti din donatiile credinciosilor si din activitati economice (producerea si vanzarea de lumanari, calendare, carte religioasa, vin cultic si alte obiecte bisericesti etc.) sunt scutite de impozit daca sunt folosite in scopuri bine definite.

Contributiile benevole (donatiile) ale credinciosilor sunt inregistrate in evidenta contabila a fiecarei parohii. Potrivit hotararii Sfantului Sinod, dupa fiecare slujba membri ai Consiliului parohial consemneaza intr-un proces verbal suma colectata, care este imediat inregistrata in evidenta contabila a fiecarei parohii. Aceeasi procedura este urmata si in cazul cutiei milelor, iar pentru contributiile benevole de la serviciile religioase (botezuri si cununii) se elibereaza chitanta. Aceasta disciplina financiar-contabila a fiecarei unitati bisericesti este verificata periodic de catre serviciul audit al fiecarei eparhii.

(...)

Cultele religioase nu sunt organizate ca societati comerciale (ca barurile, cafenelele, restaurantele etc.) si, ca atare nu urmaresc profitul, ci ele constituie comunitati parohiale sau monahale, iar veniturile realizate sunt folosite pentru sustinerea activitatii cultice (spirituale), culturale, educationale si social-filantropice in folosul societatii."

Puteti citi intregul comunicat al Bisericii pe basilica.ro

Cum comentezi raspunsul dat de Patriarhie? Lasa un comentariu la stire sau scrie-ti parerea pe Facebook.

Sursa: Pro TV

Zidul care desparte Capitala si problema graffiti-ului cu Sf. Gheorghe.
Promisiunea facuta de Becali in inchisoare pe care a indeplinit-o la mormantul lui Arsenie Boca.
VIDEO PROTVPLUS.RO