Zidul care desparte Capitala si problema graffiti-ului cu Sf. Gheorghe. "Nici eu nu vreau sa-mi zdrangane clopotele in cap"

×
Codul embed a fost copiat

Zidul de pe care a fost sters graffiti-ul cu Sfantul Gheorghe, de langa biserica cu acelasi nume de la kilometrul zero al Capitalei, a fost transformat, pe internet, intr-un zid al celor care lupta pentru libertatea de expresie.

Artisti contemporani si simpli utilizatori ai retelelor de socializare s-au unit si au creat, virtual, propriile variante ale zidului. Majoritatea cu atac direct la Biserica Ortodoxa Romana, care, conform artistilor, ar fi cerut, alaturi de credinciosii din zona, stergerea picturii. Biserica neaga, insa, implicarea in acest scandal.

Dupa stergerea graffiti-ului de langa biserica Sfantul Gheorghe cel Nou, unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani contemporani de dupa Brancusi, Dan Perjovschi, le-a cerut oamenilor, pe internet, sa arate ca sunt alaturi de creatorii desenului disparut.

"E intr-un anume fel un atac la libertatea de expresie, or eu, personal, in Romania, am participat la o revolutie pentru a avea libertate de expresie. Am avut o initiativa: sa rog artistii romani sa spuna ce ar pune ei pe zidul ala, e o poveste online, pe zidul meu de pe Facebook, ", a spus Dan Perjovschi.

Si astfel, zidul sau virtual a fost umplut de sute de poze, majoritatea ironice la adresa Bisericii Ortodoxe. In unele patriarhul apare cu celebrul trafalet in mana, stergandu-l pe Sfantul Gheorghe.

Citește și
graffiti, Sfantul Gheorghe
Graffitiul care trebuia sa infrumuseteze Bucurestiul i-a revoltat pe credinciosii din zona. Cum a fost desenat Sf. Gheorghe
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Altii au postat mesaje ca "priveste peretele", "stergem toate pacatele" sau "vreau bon fiscal pentru lumanari si acatiste". Nu au lipsit nici citatele din parintele Arsenie Boca: "A fi fericit inseamna a-l face fericit pe celalalt".

Protestul pasnic din mediul online s-a mutat in strada.Luni dupa amiaza, oamenii s-au adunat la zidul sters cu mesaje la fel de clare pentru libertatea de expresie.

In urma cu cateva zile, contestatarii graffiti-ului sustineau ca nu vor sa vada mesaje satanice pe pereti si ca arta ar trebui sa fie facuta in interior, nu pe strada.

"Daca un grup de cetateni din Targu-Jiu se aduna si protesteaza ca lor li se pare ca sculptura 'Coloana Infinitului' arata ca un penis in erectie, trebuie data jos?", se intreaba Dan Perjovschi.

"Oameni care spun ca nu vor sa vada chestia asta in strada... Nici eu nu vreau sa merg pe trotuar si sa imi zdrangane clopotele in cap. Caci nu sunt in curtea bisericii, dar in dangane clopotele. Deci tot e un atac. Deci va trebui cu totii sa negociem acest spatiu comun", mai spune artistul.

Pe de alta parte, biserica spune ca: "Parohia Sfantul Gheorghe Nou nu are calitatea sa cenzureze acest desen. Daca unii dintre membrii Consiliului Parohial si-au exprimat o parere, au facut-o fara intentia de a cenzura pe cineva, ci numai in calitate de cetateni si credinciosi" - Comunicat Consiliul Parohial al Parohiei "Sfantul Gheorghe Nou".

In marile orase din lume, arta urbana e o importanta miscare care transmite deoseori mesaje pacifiste sau anticoruptie. In 2014, cel mai cunoscut artist de strada, englezul Banksy, a vandut o replica a unui desen de-al sau, in care doi politisti se saruta, cu 354.000 de lire sterline.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Graffitiul cu Sfantul Gheorghe, din Capitala, a fost acoperit cu var.
Graffitiul cu Sfantul Gheorghe, din Capitala, a fost acoperit cu var. "La noi nu se intelege ce inseamna street art"

Graffitiul cu Sfantul Gheorghe luptandu-se cu raul, realizat de cativa tineri artisti in apropierea bisericii cu acelasi nume din Capitala, a fost acoperit de un strat de var.

Graffitiul care trebuia sa infrumuseteze Bucurestiul i-a revoltat pe credinciosii din zona. Cum a fost desenat Sf. Gheorghe
Graffitiul care trebuia sa infrumuseteze Bucurestiul i-a revoltat pe credinciosii din zona. Cum a fost desenat Sf. Gheorghe

Un graffiti care infatiseaza lupta Sfantului Gheorghe cu Raul, desenat chiar in apropierea bisericii cu acelasi nume din Bucuresti, i-a scandalizat pe enoriasii din zona.

Un barbat din Gaza a vandut o opera a lui Banksy pentru mai putin de 200 de dolari.
Un barbat din Gaza a vandut o opera a lui Banksy pentru mai putin de 200 de dolari. "M-a pacalit, e o inselatorie"

Un grafitti pictat pe usa unei case din Gaza, distrusa de bombardamente in razboiul de asta vara, a fost vandut de un localnic cu mai putin de 200 de dolari.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.