Pasarile din parcuri rezista greu gerului puternic din Romania. SOR: "Le multumim celor care din cand in cand le pun seminte"
1,5 tone de seminte de floarea soarelui. Atat au consumat pasarile din marile parcuri bucurestene in numai doua luni de la reinstalarea hranitorilor Societatii Ornitologice Romane.
Frigul din aceasta iarna a determinat pasarile cantatoare din parcuri sa consume o cantitate dubla de seminte, comparativ cu anul trecut.
"In iarna trecuta, la cele 30 de hranitori am avut un consum de 700 de kilograme de seminte. Numai in noiembrie, decembrie si cateva zile din ianuarie si deja consumul este dublu. Pasarile cunosc locurile de hranire, am relocat hranitori din parcurile unde nu aveau succes si se simte", a spus Valentin Marin, managerul proiectului Bucurestiul Prinde Aripi, conform unui comunicat de presa al SOR.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Frigul din ultimele zile a facut ca aceste hranitori sa devina adevarate cantine pentru pasari. Nu doar pitigoii, porumbeii, ticlenii si vrabiile vin la ele, ci si veverite, ciori sau porumbei.
Fauna urbana profita de munca a 14 voluntari ai SOR, care alimenteaza hranitorile, indiferent de vremea de afara.
„Avem voluntari cu varste de la 25 de ani la 55 si ii apreciem pe toti. Merg zilnic, prin zapada sau pe ger cu sacose si rucsaci de seminte in parcuri. Le multumim si bucurestenilor care au inteles ca pasarile au nevoie de ajutor si care din cand in cand pun seminte in hranitorile SOR”, a mai spus Valentin Marin.
Dat fiind ca deja s-au epuizat 1,5 tone de seminte de floarea soarelui, SOR va achizitiona inca o tona, pentru a ajuta pasarile sa iasa din iarna.
Initiativa de protejare a faunei urbane este acum sprijinita financiar de cateva firme private, iar banii primiti de SOR se vor regasi in noul transport de hrana.
In Bucuresti se afla acum 30 de hranitori, in urmatoarele parcuri: Carol, Tineretului, IOR, Cismigiu, Herastrau, Kiseleff si Bordei.
Ultima montata este cea din „Delta dintre blocuri”, acolo unde este alimentata de membrii Asociatiei Parcul Natural Vacaresti. Harta tuturor hranitorilor amplasate in Capitala poate fi consultata si online.
Hranirea pasarilor pe timp de iarna se face acum doar cu seminte de floarea soarelui, aliment ideal pentru ele, deoarece are un aport caloric important. Odata ce se incepe aprovizionarea de la hranitori, aceasta operatiune continua fara intrerupere pana in luna martie. Motivul este simplu: pasarile se obisnuiesc cu acest loc de hranire, vin aici si nici nu isi mai cauta alte surse de hrana. Daca nu mai gasesc semintele, vor consuma energie mult mai multa pentru a gasi noi surse - spun specialistii de la S.O.R.
Daca pasarile nu au alimente care sa le asigure energia, frigul iernilor geroase devine calau – un pitigoi albastru pierde si 33% din masa corporala intr-o noapte geroasa.
Cuiburile artificiale amplasate deja in parcurile bucurestene isi au rostul lor pe timp de iarna. Cu puful, paiele si materialele adunate peste an, un cuib devine un loc ideal de innoptat, mai ales ca in el temperaturile sunt cu 10 grade mai mari decat cele de afara.
Proiectul Bucurestiul prinde Aripi se extinde de anul acesta, dat fiind ca mai multe primarii din tara au solicitat ajutor Societatii Ornitologice Romane pentru a amenaja parcurile.
Primul oras a fost Bistrita, cu Asociatia Harta verde Romania si primaria din localitate. Urmeaza statiunea Slanic Moldova, iar Clujul deja are hranitori, astfel incat denumirea proiectului va deveni... Romania Prinde Aripi.
Sursa: Pro TV
Etichete: pasari, hrana, frig, societatea ornitologica, sor,
Dată publicare:
12-01-2017 12:35