Misiune contracronometru pentru a salva lebedele de la inghet. Vanatorii si pompierii se lupta sa le ajute sa treaca iarna
Gerul naprasnic din ultimele zile este greu de suportat nu doar pentru oameni, ci si pentru animalele salbatice sau pasarile migratoare care au ramas la noi in tara.
Pompierii aduna de pe lacuri sute de lebede prinse in stratul gros de gheata, iar autoritatile locale si-au luat angajamentul sa le hraneasca pe cele care inca sunt in viata. Atata timp cat au mancare pot supravietui, spun specialistii. Multe dintre ele au venit la noi din tari mai friguroase special pentru a petrece iarna.
In localitatea Sinesti din judetul Ialomita, pe un ochi de apa ramas neinghetat, 17 lebede cauta cu disperare mancare. Sunt mai multi ani de cand pasarile gratioase venite cel mai probabil din tarile scandinave poposesc aici pentru a petrece iarna. Una dintre inaripate a fost luata de localnici pentru ca era aproape inghetata.
Localnic: ''Erau mai multe. Vor muri daca nu sunt luate de aici.''
Lebada a fost preluata de inspectorii Directiei Sanitar Veterinare. I se vor face analizele necesare pentru a fi eliminata suspiciunea de gripa aviara.
Reporter: ''A mancat ceva?"
Inspector DSV: "Nu stim, acum am venit.''
Reprezentantii primariei Sinesti impreuna cu cei de la garda de mediu si inspectorii DSV au venit sa verifice starea celor 17 lebede ramase pe lac. Specialistii spun ca pasarile vor supravietui atat timp cat au mancarea asigurata.
Viceprimar: ''Le vom aduce porumb, coji de cartofi...''
Iar verificari vor face in continuare si reprezentantii de la Garda de Mediu.
Gheorghe Baboianu, guvernator biosfera Delta Dunarii Tulcea: ''Sunt lebedele de iarna care vin sa ierneze, vin din zonele nordice unde temperaturile sunt mult mai coborate. Isi gasesc cu greutate hrana, dar trebuie sa acceptam ca intra in ciclul normal de existenta al zonelor."
Mai grava este situatia pe Lacul Naipu din judetul Giurgiu. Cateva lebede au murit deja acolo, iar pompierii au fost chemati sa le scoata din gheata.
Probleme sunt si cu animalele salbatice, care nu mai gasesc hrana in padure. De cateva zile vanatorii din judetul Dolj aduc mancare si fan pentru caprioare, fazani, iepuri sau mistreti.
Vanator: ''Haideti sa le ajutam sa treaca iarna. Uite, au mancat o parte din hrana.''
Marin Catrina, inspector sef Protectia Animalelor Craiova: ''Animalele sunt suflete pe care trebuie sa le ocrotim si sa le ajutam sa treaca iarna."
In padurile din judetul Dolj sunt amenajate aproximativ 1.000 de adaposturi.
Sursa: Pro TV
Etichete: giurgiu, ialomița, dolj, pasari, frig, ger, animale salbatice, lebede,
Dată publicare:
10-01-2017 18:40