Spectacol impresionant pe lacurile din Mures. Speciile de pasari rare care isi petrec iarna aici

21-11-2016 08:06


Natura ofera un adevarat spectacol zilele acestea pe lacurile din orasul Iernut, din Mures, unde zeci de mii de pasari de apa se opresc din migratie.

Peisajul este plin de cormorani rate salbatice, dar si cateva specii mai rare din Asia sau Europa de Nord. De vremea frumoasa au profitat si ornitologii care au iesit sa faca recensamantul inaripatelor venite sa-si petreaca iarna in Romania.

Ornitolog: "Acum este un grup mare de garlite, dar si o raritate: o specie siberiana - gasca cu gat rosu."

Zilele acestea, apa lacurilor din Iernut a devenit o oaza plina de pasari migratoare. Peisajul se repeta in fiecare an, atunci cand miile de pasari rare se opresc in tara noastra ca sa ierneze pe ape care nu vor ingheta.

Robert Zeitz, ornitolog: "In noiembrie putem sa vedem foarte multe specii care migreaza din Asia catre sud si poposesc aici in Iernut. Momentan se afla cam 300 de garlite intre ei si o gasca cu gat rosu. Aceasta specie este periclitata pe plan mondial si este foarte rar in Transilvania."

Daroczi Szilard, ornitolog: "Deja stim cam in ce perioada ce specii apar la noi si in ce numar, astfel ne dam seama daca numarul unor specii este constant sau scade."

Vremea frumoasa i-a scos din case si pe iubitorii de natura, care au vrut sa observe migratia pasarilor.

Localnic: "Am avut noroc. Este o zi frumoasa, calduroasa, am vazut si niste pasari."

Cei care au profitat de soare au vazut astfel mai de-aproape pasari rare si au aflat informatii pretioase despre fiecare in parte.

Localnic: "E vreme foarte buna. Cu ajutorul binoclului se pot vedea foarte bine pasarile."

Baietel: "Putem observa foarte multe pasari care au zburat. Rate si alte pasari, sunt foarte frumoase."

O parte din pasari se vor muta de pe lacurile orasului Iernut, pe malul raului Mures, acolo unde isi vor petrece iarna, spun specialistii. Altele in schimb isi vor continua drumul pana in Delta Romaniei.

VIDEO PROTVPLUS.RO