Pasajul Gara de Nord - Otopeni, în impas. Exproprierile din zonă au fost suspendate

Dată publicare: 08-01-2020 19:03
Dată actualizare: 08-01-2020 20:10


Pasajul de pe calea ferată Gara de Nord - Aeroportul din Otopeni, care ar trebui să fie gata până la Campionatul European de Fotbal, are din nou probleme.

Proprietarii unor terenuri din zonă au reuşit să suspende exproprierile, la Curtea de Apel, motivând că lucrările se desfăşoară prea aproape de clădirile lor. CFR susţine că va face recurs, dar până una alta lucrările vor continua acolo unde se poate.

Mai bine de jumătate din curtea Roxanei Mărișoiu a fost expropriată de statul român. În total peste 120 de metri pătraţi. Pe fostul ei teren, la aproape 7 metri înălţime, ar trebui să treacă un pasaj feroviar.

Femeia spunse însă că e mult prea aproape de casa ei, nu la minimum 20 de metri aşa cum ar spune legea. În consecinţă a contestat expropierea la Curtea de Apel.

În total, au fost 9 proprietari nemulţumiţi de exproprieri, printre care Fundaţia Țiriac dar şi un hotel din preajmă.

Doar Roxana şi proprietarii hotelului au avut însă câştig de cauză. În decizia publicată pe portalul instanţelor, se menţionează că judecătorul „dispune suspendarea executării deciziei de expropriere în ceea ce priveşte imobilele reclamanţilor Mărişoiu Roxana Gabriela şi SC Comtel Focus SA."

Decizia este executorie, adică exproprierea este blocată, dar statul român are drept la recurs. La solicitarea Ştirilor Pro TV, CFR infrastructura a răspuns că „va efecuta toate diligentele necesare de contestare în instanță, considerând nefondate acţiunile introduse întrucât nu afectează proprietăţile reclamanţilor, fiind o măsură abuzivă care nu conduce decât la o tergiversare."

Proprietarii spun şi că preţul primit pentru fiecare metru pătrat de teren expropriat, 30 de euro, e de 10 ori mai mic decât preţul real al pieţei. Însă nu acest fapt a dus la blocaj. Legea exproprierilor prevede că lucrările pot continua în paralel cu un proces care stabileşte cuantumul despăgubirilor.

Deocamdată se munceşte acolo unde exproprierile au decurs fără probleme.

Constructorul profită de vremea bună şi încearcă să câştige timp. Reprezentanţii CFR susţin că se lucrează într-un ritm bun şi stadiul a ajuns la 20%. Pariul ministerului Transporturilor este să termine lucrarea până în vară.

Campionatul european de Fotbal va începe în luna iunie.


VIDEO PROTVPLUS.RO