Parteneriatul Strategic, agenda NATO şi a UE, discutate de Iohannis cu ministrul francez al Forțelor Armate
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Forţelor Armate din Republica Franceză, Florence Parly, aflată în vizită oficială în România.
Parteneriatul Strategic, agenda NATO şi a UE, evoluţiile de securitate, discutate de Iohannis cu ministrul francez al Forțelor Armate
Administraţia Prezidenţială arată într-un comunicat că, în cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte referitoare la stadiul Parteneriatului Strategic dintre România şi Franţa şi perspectivele de dezvoltare a acestuia, cu accent pe componenta de apărare, agenda NATO şi cea a Uniunii Europene, precum şi pe evoluţiile recente în plan securitar din regiunea Mării Negre.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit sursei citate, preşedintele Iohannis a apreciat evoluţia şi rezultatele foarte bune ale cooperării bilaterale dintre ţara noastră şi Franţa în domeniul apărării, inclusiv pe timpul misiunilor executate în comun sub egida NATO, UE, ONU şi OSCE, precum şi în cadrul exerciţiilor multinaţionale.
Şeful statului a precizat, cu privire la criza de securitate din zonă, că aceasta nu produce efecte doar la nivelul regiunii Mării Negre, ci afectează securitatea întregului spaţiu euroatlantic, subliniind şi importanţa unităţii şi solidarităţii la nivelul Uniunii Europene şi al NATO.
Iohannis a transmis mulțumiri Franței
În acest context, preşedintele Iohannis a transmis mulţumiri Franţei pentru disponibilitatea de a participa la prezenţa militară avansată a NATO în ţara noastră, ca parte a răspunsului aliat la deteriorarea mediului de securitate în estul Europei.
În ceea ce priveşte agenda europeană, şeful statului şi-a exprimat aprecierea pentru obiectivele foarte ambiţioase stabilite de Franţa pentru Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, obiective care vor contribui la continuarea progreselor în domeniul securităţii şi apărării, şi a dat asigurări privind sprijinul României pentru materializarea acestora.
Parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană este esențial pentru securitatea europeană
„În contextul diversificării provocărilor de securitate, preşedintele României a reliefat faptul că parteneriatul dintre NATO şi Uniunea Europeană este esenţial pentru securitatea europeană şi a accentuat necesitatea de consolidare în continuare a acestuia, în spiritul complementarităţii şi sinergiei eforturilor", arată Administraţia Prezidenţială.
Ministrul francez al Apărării a apreciat relaţiile de cooperare bilaterală cu România şi a reliefat interesul Franţei de a continua dezvoltarea şi diversificarea acestora.
Florence Parly a prezentat priorităţile Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe Busola Strategică, proiectele subsumate Cooperării Structurate Permanente şi Politicii de Securitate şi Apărare Comună, politica spaţială şi cooperarea în domeniul securităţii cibernetice.
Oficialul francez a evidenţiat şi contribuţia semnificativă a ţării noastre în cadrul Uniunii Europene şi al NATO pe componenta de apărare, subliniind foarte buna colaborare dintre cele două state în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii, cu accent pe participarea la misiunile comune privind combaterea terorismului din regiunea Sahel.
Sursa: Agerpres
Etichete: NATO, klaus iohannis, ministru, discutii, armate, francez,
Dată publicare:
27-01-2022 16:04