Parlamentul a votat în unanimitate starea de urgenţă. Prima şedinţă online din istoria României

×
Codul embed a fost copiat

Parlamentul s-a întrunit joi într-o şedinţă comună online, consacrată solicitării preşedintelui privind încuviinţarea stării de urgenţă pe teritoriul României, instituită prin Decretul nr.195/2020.

Astfel, solicitarea președinteului României a fost votată cu unanimitate de voturi. 

La scurt timp, Klaus Iohannis a transmis un comunicat:

”Adoptarea în unanimitate de către Parlamentul României a decretului pe care l-am emis privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile demonstrează responsabilitatea și solidaritatea întregii clase politice, care înțelege gravitatea situației în care se află țara noastră. Apreciez în mod deosebit celeritatea cu care a fost adoptat decretul, precum și unitatea dovedită de parlamentarii români. Doar uniți putem trece cu bine peste această criză provocată de epidemia COVID-19. Cu toții trebuie să depunem eforturi pentru ca măsurile luate de autorități să dea rezultate în stoparea răspândirii infecției cu noul coronavirus.”

Pentru prima dată a fost folosită o procedură specială de dezbatere şi vot electronic la distanţă, ca urmare a măsurilor instituite pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Citește și
comisie in Parlament
Comisiile parlamentare vor dezbate online decretul privind starea de urgență în România

Preşedinţii celor două Camere ale Legislativului, Marcel Ciolacu şi Titus Corlăţean, au fost prezenţi în sala de plen. Ciolacu a condus şedinţa şi a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa online 400 de parlamentari.

Şedinţa s-a desfăşurat după o procedură specială de dezbatere şi vot electronic la distanţă. În acest sens, miercuri, deputaţii şi senatorii au avut o şedinţă - test, simulând votul online.

PSD au votat ”pentru”

 

Parlamentarii PSD au votat pentru adoptarea decretului emis de preşedintele Klaus Iohannis privind starea de urgenţă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile. Anunţul a fost făcut de liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în plenul reunit al Parlamentului.

Hunor: UDMR va vota pentru încuviinţarea decretului privind instituirea stării de urgenţă

 

UDMR va vota pentru încuviinţarea decretului preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, a anunţat preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, România se confruntă cu o situaţie gravă, "probabil cea mai gravă din ultima sută de ani". "Suntem într-o situaţie nemaiîntâlnită de la prăbuşirea comunismului", a afirmat liderul UDMR, potrivit Agerpres.

Ponta: Vom vota pentru decretul privind starea de urgenţă, dar e prea puţin şi prea târziu

 

Parlamentarii Pro România vor vota în favoarea decretului preşedintelui privind instituirea stării de urgenţă, a declarat joi, în şedinţa plenului, liderul partidului, Victor Ponta, care a susţinut însă că "este prea puţin şi prea târziu".

"În numele Pro România, vă spun că vom vota pentru acest decret. Dar, (...) cred că e datoria noastră să spunem nişte lucruri pe care le ştiţi, dar nu le pune nimeni şi anume faptul că e prea puţin şi prea târziu", a afirmat Ponta, în şedinţa online a Parlamentului.

El a adăugat că se aştepta de la Guvern la mai multe măsuri, menţionând că românii trebuie să se bazeze pe ei.

"Starea de urgenţă s-a declarat luni de parcă în weekend nu este stare de urgenţă", a susţinut Victor Ponta.

Barna: USR votează pentru decretul de instituire a stării de urgenţă

 

USR va vota pentru decretul de instituire a stării de urgenţă, fiind un "decret necesar", dar nu suficient pentru a trece peste această criză, a declarat preşedintele Uniunii, Dan Barna, în plenul reunit al Parlamentului.

"USR va vota pentru decretul de instituire a stării de urgenţă. E un decret necesar, util, nu este însă suficient pentru a trece peste această criză. Am avut până nu demult o criză politică, suprapusă peste criza de sănătate publică, s-a terminat criza politică, dar acum intrăm între-o criză de sănătate publică care se aşează peste o criză economică pe care o avem în faţă în aceste zile", a spus Barna.

PNL susţine decretul în forma preşedintelui; e timpul solidarităţii şi nu al disputelor politice

 

PNL susţine decretul privind instituirea stării de urgenţă, a declarat, joi, în şedinţa Parlamentului, liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, adăugând că este timpul solidarităţii, nu al disputelor politice.

"PNL susţine decretul în forma preşedintelui. Observaţiile şi propunerile să fie transmise către premier pentru a fi preluate prin ordonanţe de urgenţă. Există deschidere pentru preluarea lor", a afirmat Roman, în şedinţa Parlamentului, online.

El a spus că ar fi bine ca parlamentarii să se abţină de la declaraţii politice.

"Speram să nu aud declaraţii politice. E timpul solidarităţii şi nu al disputelor politice. Colegii să se abţină de la declaraţii politice", a mai declarat Roman.

Liberalul a solicitat ca lucrările Parlamentului să nu fie suspendate în această perioadă. "Solicit ca lucrările să nu se suspende. Putem lucra şi în comisii şi în plen. Mulţumim dumneavoastră şi staff-ului pentru această posibilitate", a completat Florin Roman.

Potrivit acestuia, "epidemia nu are culoare politică", iar "abordările politice trebuie să fie mult mai reticente".

"Să dăm dovadă de responsabilitate, reţinere în declaraţii şi să susţinem acest Guvern", a transmis liderul deputaţilor PNL.

Tăriceanu: Voi vota pentru decretul de instituire a stării de urgenţă

 

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că va vota pentru adoptarea decretului emis de şeful statului, Klaus Iohannis, privind starea de urgenţă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile.

El a cerut instituirea izolării individuale la domiciliu pentru cetăţeni cu permisiunea de a se deplasa pentru nevoi esenţiale - aprovizionare, spital şi la lucru acolo unde nu există posibilitatea desfăşurării activităţii de la domiciliu.

"Cer imperios Guvernului să adopte această măsură acum şi nu după ce va exista o explozie a epidemiei şi ne vom confrunta cu zeci de mii de persoane infectate cu coronavirus", a afirmat Tăriceanu.

PMP: Vom vota clar pentru menţinerea stării de urgenţă; ne putem apăra doar prin solidarizare

 

Parlamentarii PMP vor vota "clar" pentru decretul prezidenţial privind instituirea stării de urgenţă, însă România se poate apăra de această epidemie doar prin "solidarizare, responsabilitate şi disciplină", a declarat în şedinţa de plen, liderul grupului parlamentar al partidului din Camera Deputaţilor, Marius Paşcan.

Paşcan a afirmat că PMP a solicitat cu câteva săptămâni în urmă decretarea stării de urgenţă pentru a nu fi scăpate de sub control efectele crizei epidemiologice.

"PMP a solicitat preventiv, cu câteva săptămâni în urmă, decretarea stării de urgenţă pentru a nu fi scăpate de sub control efectele crizei epidemiologice. Rămânem consecvenţi în această privinţă şi vom vota clar pentru menţinerea stării de urgenţă cu o serie de observaţii", a precizat Paşcan, în şedinţa online a Parlamentului.

Prima ședință comună online a Parlamentului din istoria României

 

Şedinţa Parlamentului este transmisă prin streaming live pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, iar dezbaterile au  avea loc prin sistemul de teleconferinţă audio. Parlamentarii îşi vor susţine intervenţiile, în conexiune telefonică directă cu sala de plen, discursurile urmând să fie transmise în direct.

Votul deputaţilor şi senatorilor se va exercita printr-o aplicaţie informatică realizată intern de către departamentele de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Accesul la pagina web respectivă a fost securizat prin user şi parolă, care au fost comunicate fiecărui parlamentar prin SMS. Fiecare parlamentar îşi va putea exprima opţiunea de vot prin acţionarea unuia dintre butoanele: "DA", "NU", "AB" (abţinere) şi "NU VOTEZ". În cazul în care parlamentarul nu va apăsa niciunul dintre butoanele enumerate anterior, el va fi considerat absent de la votul respectiv. Rezultatul votului va fi afişat imediat pe ecranul dispozitivului electronic de pe care este urmărit streaming-ul.

Deputaţii şi senatorii urmează să voteze în acest mod solicitarea preşedintelui României cu privire la încuviinţarea stării de urgenţă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile.

Marţi, Comisiile parlamentare de apărare, juridice şi sănătate au dat rapoarte comune de încuviinţare a decretului preşedintelui României. Şi Comisiile parlamentare pentru buget şi pentru drepturile omului ale celor două Camere ale Parlamentului au dat, la rândul lor, avize comune favorabile.

Parlamentarii din comisiile de specialitate au făcut mai multe propuneri şi observaţii care au fost transmise Guvernului şi şefului statului.

Proiectul de hotărâre care urmează să fie supus votului este pentru încuviinţarea măsurii adoptate de preşedintele României privind instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul României.

"În temeiul prevederilor art. 93 alin. (1) din Constituţia României, republicată, observând prevederile art. 13 pct 16, art. 73 şi art. 74 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului din 03.03.1992, republicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 110 din 5 februarie 2018, cu completările ulterioare, ţinând cont de prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, aprobată prin Legea nr. 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare, Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic - Se încuviinţează starea de urgenţă pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile, de la data de 16 martie 2020, ca măsură excepţională adoptată de preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020", prevede proiectul de hotărâre.

 

 

 

 

 

 

Citește și...
Ce spune Avocatul Poporului despre starea de urgență
Ce spune Avocatul Poporului despre starea de urgență

Avocatul Poporului anunță că monitorizează cu atenție respectarea drepturilor și libertăților fundamentale pe durata stării de urgență.

Comisiile parlamentare vor dezbate online decretul privind starea de urgență în România
Comisiile parlamentare vor dezbate online decretul privind starea de urgență în România

Decretul preşedintelui Klaus Iohannis privind starea de urgenţă intră marţi în discuţia comisiilor parlamentare de specialitate.

Ce presupune starea de urgență în România. Afacerile care s-ar putea suspenda
Ce presupune starea de urgență în România. Afacerile care s-ar putea suspenda

România nu a mai fost în stare de urgenţă de 21 de ani, de la Mineriada din 1999. Măsurile decretate de preşedinte luni sunt menite în primul rând să ne protejeze, chiar dacă unele ne sperie.

România este în stare de urgență. Iohannis: ”Națiunea noastră trece prin momente dificile”
România este în stare de urgență. Iohannis: ”Națiunea noastră trece prin momente dificile”

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, România a decretat luni, 16 martie, stare de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus.

Recomandări
Descinderi de amploare la baza Mihail Kogălniceanu, efectuate de procurorii DNA, alături de oficiali americani
Descinderi de amploare la baza Mihail Kogălniceanu, efectuate de procurorii DNA, alături de oficiali americani

Descinderi de amploare efectuate de procurorii DNA, alături de oficiali americani, la baza Mihail Kogălniceanu.

Zaporojie: Cel puţin 23 de oameni au murit, după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă
Zaporojie: Cel puţin 23 de oameni au murit, după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă

Un convoi de vehicule ce transportau civili ucraineni a fost lovit în timpul unui atac cu rachetă efectuat de forţele ruse, vineri, în apropierea oraşului Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional Oleksandr Staruh.

George Simion s-a ales cu dosar penal. Liderul AUR a fost prins la volan, deși avea permisul de conducere suspendat | VIDEO
George Simion s-a ales cu dosar penal. Liderul AUR a fost prins la volan, deși avea permisul de conducere suspendat | VIDEO

Probleme pentru George Simion. Liderul AUR s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins de polițiști la volanul unui autoturism, deși avea permisul de conducere suspendat.